O prejudecată relativ comună face din basme o preocupare destinată, în genere, copiilor; se crede că adulţii nu citesc poveşti, că vârsta şi obiceiurile de lectură fixate de-a lungul timpului te despart de cărţi pe care le-ai fi îndrăgit în copilărie. Nimic mai fals, cum arată un recent roman românesc.

Cititorii adulţi de basme reprezintă, de obicei, un public rafinat, cu o practică îndelungată şi substanţială a lecturii, un fel de profesionişti ai cititului – deşi, la rigoare, s-ar putea aduce contraargumentul unui fenomen de masă: seria de romane cu Harry Potter, vândută în peste 300 de milioane de exemplare în întreaga lume şi devorată cu aceeaşi pasiune de copii şi de părinţii lor, indiferent de nivelul de educaţie şi de extracţia lor socială. Atracţia pe care o exercită basmele asupra noastră pare a fi, spun antropologii, un bun comun al speciei umane; gândim, în esenţă, în structuri narative. De altfel, cei mai mulţi ziarişti ştiu deja asta, fie şi fără să şi-o explice, şi de aceea caută în general „povestea“ din spatele unui subiect – cu personaje (pozitive şi negative), motivaţii, o desfăşurare a acţiunii, o înlănţuire de cauze şi de efecte, un substrat semnificativ, un punct culminant şi, în final, un deznodământ. Mari cărţi ale umanităţii sunt, de fapt, poveşti sau alcătuiri de poveşti: „Iliada“, „Odiseea“, chiar şi Biblia – care există şi în versiuni „povestite copiilor“…

Răzvan Rădulescu e un nume cunoscut mai ales pentru cinefili; alături de regizorul şi prietenul său Cristi Puiu a scris scenarii pentru câteva filme cu multe premii, ca „Marfa şi banii“, „Niki Ardelean, colonel în rezervă“, „Moartea domnului Lăzărescu“, dar şi (împreună cu Radu Muntean şi Alexandru Baciu) „Hârtia va fi albastră“. În acest an, i-a apărut cea mai recentă carte, „Teodosie cel Mic“, foarte posibil cel mai bun roman apărut în aceste luni.

A regăsi plăcerea lecturii

E greu de rezumat, în câteva rânduri, toată povestea din carte: Teodosie e un prinţ copil, moştenitor al unui regat râvnit de Somnul Protector Oliviu şi de prinţul Otto de Ottoburg. Tutorele său, Pisicâinele, şi Fantoma Otilia îi poartă de grijă, în timp ce Furnicile Verzi şi cele Vinete vor autonomie şi un conflict surd se poartă între Bufniţa Kaliopi şi Minotaurul Samoil, stăpâni peste Căpşunărie, respectiv Ciupercărie. Povestea are de toate: imaginaţie, fantezie, răpiri, evadări, agenţi secreţi, trădări, maşinaţiuni, societăţi conspirative, o poveste de dragoste (şi o lună de miere la Petrila), plus o inevitabilă şi sângeroasă bătălie finală. Sunt aici personaje ataşante, jocuri sofisticate de cuvinte, o mulţime de aluzii literare, un umor delirant care traversează fiecare pagină, dar şi un aer sumbru, în multe momente; nu, aceasta nu este (doar) o carte pentru cei mici…

Poveştile bune nu sunt neapărat cele optimiste; în acest sens, romanul lui Răzvan Rădulescu împărtăşeşte un aer de familie cu cărţi extraordinare, ca „Ultima licornă“ a lui Peter Beagle (apropo, dacă o găsiţi, citiţi-o neapărat!) sau „Închide ochii şi vei vedea Oraşul“ – una dintre marile cărţi ale literaturii române, a regretatului Iordan Chimet, un bun prieten al lui Michael Ende (cel care a scris celebra „Poveste fără sfârşit“). Renunţaţi la prejudecăţi; veţi regăsi în „Teodosie cel Mic“ plăcerea lecturii. 

Best seller

35-2202-46_cartemica1_mb.jpgMircea Vasilescu, conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi redactor-şef al revistei „Dilema veche“, şi-a strâns în EUROPA DUMITALE o parte dintre editoriale. Articolele lui Mircea Vasilescu au calităţi rar întâlnite la noi, căci sunt scrise cu moderaţie, luciditate şi umor.

Editura Polirom 336 pagini
PREŢ: 29,95 LEI


35-2203-46_cartemica2_mb.jpgColecţia EUROPA MEA cuprinde şase volume cu prezentări ale politicilor comunitare ale UE: Sistemul instituţional, Politica de dezvoltare regională, Politica de mediu, Cetăţenie şi Drepturi europene, Justiţie şi Afaceri Interne şi Libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor.

Editura Tritonic 6 volume
PREŢ: 102 LEI

35-2204-46_cartemica3_mb.jpgGilles Lipovetsky, profesor de filosofie la Universitatea din Grenoble, vorbeşte în cea mai recentă carte a sa, FERICIREA PARADOXALĂ, despre ceea ce el numeşte „societatea de hiperconsum“. O lectură extrem de interesantă pentru marketeri şi specialişti în comunicare.

Editura Polirom 368 pagini
PREŢ: 26,95 LEI