Unul din locurile de intalnire al pasionatilor de timbre, Asociatia Filatelica Romana, aduna in fiecare duminica zeci de oameni, cat se poate de diferiti, toti insa cu aceeasi idee fixa. Este un fel de club in care se discuta mult, se invata tot felul de lucruri despre tot felul de timbre, se fac multe propuneri de tranzactii si, uneori, se face o afacere buna. Batrani cu maini tremurande si sperante de nezdruncinat, cum ca norocul se va ivi pana la urma in persoana unui tanar care cauta bani de
Unul din locurile de intalnire al pasionatilor de timbre, Asociatia Filatelica Romana, aduna in fiecare duminica zeci de oameni, cat se poate de diferiti, toti insa cu aceeasi idee fixa. Este un fel de club in care se discuta mult, se invata tot felul de lucruri despre tot felul de timbre, se fac multe propuneri de tranzactii si, uneori, se face o afacere buna. Batrani cu maini tremurande si sperante de nezdruncinat, cum ca norocul se va ivi pana la urma in persoana unui tanar care cauta bani de discoteca se invart printre oameni de afaceri, care stiu si ei ce vor: un colectionar cu bani pasionat sau un colectionar fara bani, dar nu prea pasionat. Primul e bun sa cumpere, celalalt sa vanda.
Daca in lume sunt peste 80.000 de case de licitatie, unde la fiecare sedinta se fac tranzactii de milioane de dolari, la noi nu exista asa ceva. Cine vrea mai mult decat o simpla colectie de timbre si se gandeste la afaceri sau investitii pe termen lung trebuie sa cunoasca oamenii din lumea filatelica. Unul dintre avantaje este faptul ca timbrele romanesti sunt foarte apreciate in strainatate, cunoscute si inregistrate in cataloage: „Asta functioneaza dinainte de 1989, cand in filatelie exista deja economie de piata. Timbrele erau foarte usor de scos din tara si au ajuns sa fie bine evaluate”, spune Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane.
Investitia in timbre necesita cunostinte in domeniu
Timbrele recente cresc in medie de trei, patru ori in zece ani, fara ca aceasta sa fie o regula. Valoarea de piata a timbrelor se stabileste in timp. O anumita emisiune poate deveni pe neasteptate foarte ceruta in strainatate si pretul creste. Raritatea e cea mai importanta. Investitori cu multi bani pot cumpara cea mai mare parte a tirajului si in acest caz pot sa dicteze preturile. Inspiratia colectionarilor este si ea importanta. Nu tot ce e vechi e si valoros. Valoarea timbrelor creste cu cat tirajul scos a fost mai mic si cu cat s-a epuizat mai repede: „La retragerea lui Hagi s-a emis o serie tiparita pe o hirtie care avea inscriptionat cu filigran literele COROLA, o marca. Foarte putine timbre contineau filigranul, asa ca dupa ce tot tirajul se epuizase, timbrele cu filigran au devenit, la randul lor, de trei ori mai scumpe decat restul”, spune Leonard Pascanu. Orice accident de fabricatie sporeste pretul timbrului. La 75 de ani de la Marea Unire s-a tiparit un timbru in care Delta Dunarii apartinea Republicii Moldova. Dupa ce s-a descoperit eroarea s-a distrus tirajul si s-a retiparit corect. Dar timbrele cu eroarea care au scapat sunt acum foarte valoroase. La fel, creste si valoarea timbrelor care au castigat concursuri internationale (de exemplu: 1 martie 1998 – de la 40.000, o colita a ajuns la 3.000.000 de lei). Ilie Constantin, directorul Universal Constantin, firma care vinde si cumpara timbre, spune ca „Pretul real de piata poate fi mai mare decat cel de catalog. in Romania sunt apreciate timbrele nestampilate si bine pastrate. Altii apreciaza mai mult timbrele stampilate sau stantate – mai rare si pastrand insemnele epocii.” De valoare mai sunt, de exemplu, timbrele cu Recensamantul, emise in 1952, evaluate la 1.600 de marci, sau colitele Soinz si Apolo, de cate 1.000 de marci fiecare.
Marile tranzactii se fac insa cu timbrele foarte vechi. in mai 2008 va avea loc prima expozitie internationala din Romania, cu ocazia a 150 de ani de la lansarea Capului de Bour. Era un timbru care iesea din tipar si valoarea lor pe piata internationala a crescut rapid. Valoroase sunt cele din prima emisiune de 25, 54, 81 si 108 de parale, care pot fi evaluate de la 20.000 la sute de mii de dolari. La ultima tranzactie, un Cap de Bour de 27 de parale, nestampilat a fost evaluat la 115.000 de dolari, pretul crescand de trei ori fata de pretul de catalog, pentru ca timbrul era foarte bine pastrat. Mai exista in lume 750 de piese. Se intampla ca astfel de valori sa apara la expozitii, cum este cea care va avea loc intre 19 si 20 octombrie la World Trade Plazza, unde pot avea loc si licitatii.
in cazul timbrelor valoroase este necesar ca cel care cumpara sa se duca la Romfilatelia pentru expertiza, existand numeroase falsuri, oferite in special pe Internet. Expertiza costa un procent din valoarea timbrelor, deci e preferabil sa nu fie facuta degeaba. Timpul pierdut poate fi mare, iar naivitatea celor care nu se pricep este usor de speculat. Timbrele care se vindeau inainte de 1989 in plicuri nu au nici acum o valoare semnificativa, iar cele cu chipul lui Hitler sau Ceausescu, in ciuda asteptarilor, valoreaza mai putin decat in ziua in care au fost emise.
Ce trebuie sa stiti cand cumparati timbre:
· Frecventati „cercul filatelic” de la „Asociatia Filatelica Romana”, unde se intalnesc, in special duminica, cei mai multi colectionari.
· Adresati-va firmelor autorizate care se ocupa de comertul filatelic, de unde puteti cumpara, in special, timbre noi, inainte sa fie puse in circulatie de Romfilatelia.
· Interesati-va cand au loc marile
expozitii cu vanzare si licitatii.
· Timbre vechi dar fara mare valoare se gasesc si prin targuri, se vand in cantitati mari si pentru a nimeri o piesa rara trebuie noroc.
· Timbrele vechi de mare valoare trebuie neaparat expertizate.
· Valoroase sunt, in general, timbrele cu simboluri, depreciate sunt cele cu teme politice. Valoarea timbrelor uzuale nestampilate, aflate pe plicul original, cu margini mari, stampile rare sau cu filigran creste.
· Achizitonati timbre ordonat, pe anumite perioade sau teme.
· Investiti sume mari in mai multe genuri de timbre, pentru a nu
risca o scadere a interesului
(desi piata timbrelor are fluctuatii foarte mici).