În trecut, soluțiile de tip ERP erau rezervate numai companiilor foarte mari. Acum și IMM-urile își pot permite softuri performante
Prescurtarea vine de la “Enterprise Resource Planning” si se referă la integrarea softurilor folosite de o firmă într-o singură aplicație care să le conecteze pe toate. Astfel, o înregistrare făcută o dată într-un computer se propagă automat oriunde este nevoie de ea, fără intervenția ulterioară a unei alte persoane. Cam ceea ce ar trebui să facă și statul român ca să nu ne mai trimită de la un ghișeu la altul să depunem documente și informații pe care trebuie să le obținem de la alte instituții tot ale statului.
Costurile unei astfel de soluții erau foarte mari și cereau o implementare specială, făcută de oameni extrem de specializați. Un alt dezavantaj îl constituia lipsa de flexibilitate oferită, anumite situații din viața reală neputând fi incluse în fluxul computerizat.
Astăzi, există asemenea soluții computerizate disponibile chiar și pentru companiile mici. Noile softuri sunt mai flexibile, pot fi modificate în funcție de specificul companiei și pot fi accesate nu doar de pe computer, dar și de pe laptop sau tabletă.
Alexandra Lucescu de la Softone a explicat pentru CapitalTV cum funcționează soluțiile moderne pentru antreprenori.