Erste Bank a obtinut prin cumparare si preschimbare cu actiuni proprii 7,2% din participatia de 8% detinuta de cei 13.000 de angajati BCR pe parcursul ofertei lansate in perioada 1-24 noiembrie, informeaza un comunicat Erste Bank.  

“Suntem foarte incantati ca un numar atat de mare de angajati BCR au ales sa devina actionari Erste Bank. In urma acestui rezultat de succes al ofertei noastre catre angajatii BCR, ponderea angajatilor Erste Bank care detin actiuni ale bancii a crescut la 3%, 1,3% fiind detinute de angajatii grupului din Europa Centrala si de Est. Am facut, astfel, un progres remarcabil catre obiectivul nostru de a avea o participatiune a angajatilor de cel putin 5% in compania noastra.”, a afirmat Andreas Treichl, CEO Erste Bank.  

Din cei 13.000 de angajati ai Bancii Comerciale Romane care detineau actiuni, 12.197 au acceptat oferta. Astfel,  57.313.356 de actiuni din cele  63.397.500 de actiuni ale angajatilor BCR au intrat in posesia Erste Bank. 

In cadrul ofertei, angajatii BCR aveau posibilitatea de a-si vinde actiunile la pretul de 6,5 euro per actiune, sau preschimbarea lor cu actiuni Erste Bank la o rata de schimb de sase la unu. 

Din totalul de actiuni, aproximativ 19,6 milioane au fost vandute catre Erste, in schimbul unei sume de 130 milioane de euro cash. 37,7 milioane de actiuni BCR au fost preschimbate in 6,28 milioane de actiuni Erste, care vor fi emise printr-o majorare de capital.  

Noii actionari au avut posibilitatea de a vinde imediat inapoi catre Erste Bank pana la jumatate din noile actiuni achizitionate, iar 34% din actiunile nou emise de Erste au fost vandute, cei care au ales sa le pastreze neavand voie sa le instraineze un an de zile. 

Noile actiuni vor fi tranzactionate la Bursele din Viena si Praga incepand de luni, 18 decembrie 2006. 

In plus fata de noile actiuni emise in cadrul ofertei de cumparare a actiunilor BCR, alte 62.774 de actiuni au fost emise in cadrul Programelor de Detinere de Actiuni de catre Angajatii Erste Bank (MSOP si ESOP). Se estimeaza ca aceste actiuni vor incepe sa fie tranzactionate pe data de 18 decembrie 2006.

 

Sursa: Capital 12 Decembrie 2006