”Chiar dacă unele state au introdus anumite măsuri economice neortodoxe, iar în alte state adoptarea măsurilor de stimulare a economiei necesită mai mult timp, noi rămânem în continuare loiali acestei regiuni. Cu cei 17 milioane de clienţi persoane fizice şi juridice, Erste Group, este prezent, în acele state care au, după părerea noastră, cele mai mari oportunităţi de dezvoltare şi care fie sunt deja membre ale Uniunii Europene sau au şanse să devină membre în viitor”, a afirmat Treichl, conform unui comunicat remis Agerpres.

Acesta a mai anunţat că va trebui să ajusteze costurile la realităţile economice. ‘Acest lucru se aplică în special în cazul Ungariei, unde se derulează un proces de restructurare şi realiniere a operaţiunilor’, a declarat Andreas Treichl, adăugând că Erste Group îşi va reduce reţeaua din Ungaria cu 43 de sucursale şi va diminua personalul cu 400 până la 450 de angajaţi.

Oficialul Grupului Erste, prezent în România prin BCR, a adăugat, totodată, că anumite resurse financiare necesare din operaţiunile internaţionale şi din alte linii de activitate secundare vor fi redirecţionate.

”Avem un rol important în dezvoltarea economică şi socială a acestor state (din Europa Centrală şi de Est, n.r.). Din acest motiv, considerăm că este responsabilitatea noastră să oferim clienţilor noştri de retail şi corporativi, dar şi statelor, capitalul şi lichidităţile de care dispunem, mai ales în această perioadă dificilă din punct de vedere economic. În acest scop, vom redirecţiona resursele financiare necesare din operaţiunile internaţionale şi din alte linii de activitate secundare”, a explicat Andreas Treichl.

Erste a mai anunţat că şi-a asigurat necesităţile de finanţare pentru 2011, iar în 2012 va încerca să obţină trei miliarde de euro, adăugând că se va baza din ce în ce mai mult pe bonduri acoperite. În plus, Erste a reiterat că intenţionează să îndeplinească nivelul de capital core Tier 1 de 9% definit de Autoritatea Banca Europeană fără sprijinul guvernului şi fără vânzarea de active. EBA a anunţat joi că, pe baza datelor din al treilea trimestru din 2011, necesarul de capital al Erste Group Bank AG se ridică la 743 milioane euro. Pe baza metodologiei si ipotezelor EBA, indicele Core Tier 1 al Erste Group s-a situat la 8,4% în al treilea trimestru din 2011, însă banca estimează că până la mijlocul lui 2012 va ajunge la 9,1%.