Erste Bank se listează la BVB

Listarea acţionarului majoritar al Băncii Comerciale Române, Erste Bank, la cota Bursei de Valori Bucureşti a intrat în linie dreaptă, fiind aşteptată pentru data de 14 februarie. Deşi momentul actual nu este foarte bun pe pieţele de capital internaţionale, oficialii băncii austriece au decis să continue demersurile de listare la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde vor ajunge pe 14 februarie, aşa cum s-a stabilit de comun acord cu conducerea BVB. Anunţul că Erste

Listarea acţionarului majoritar al Băncii Comerciale Române, Erste Bank, la cota Bursei de Valori Bucureşti a intrat în linie dreaptă, fiind aşteptată pentru data de 14 februarie.

Deşi momentul actual nu este foarte bun pe pieţele de capital internaţionale, oficialii băncii austriece au decis să continue demersurile de listare la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde vor ajunge pe 14 februarie, aşa cum s-a stabilit de comun acord cu conducerea BVB.

Anunţul că Erste Bank se va lista la Bucureşti a fost făcut încă de la sfârşitul anului 2006, evenimentul fiind prevăzut iniţial să aibă loc în 2007. Motivul pentru care banca austriacă a ales să se listeze şi pe cea de-a treia piaţă, după cele de la Viena şi Praga, ţine de promisiunea făcută salariaţilor BCR, care şi-au transformat acţiunile deţinute în titluri ale Erste în 2006. Aceştia vor putea astfel să îşi valorifice mult mai uşor participaţiile, fără a fi nevoie să mai apeleze la serviciile unei companii de intermediere cu activităţi în Austria.

În momentul de faţă, acţionarii români deţin circa 1,3% din capitalul social al băncii austriece, fiind vorba, în cea mai mare parte, de actuali sau foşti salariaţi ai BCR, care şi-au schimbat acţiunile cumpărate de la stat pe acţiuni ale Erste. Este de aşteptat ca aceste acţiuni să reprezinte cea mai mare parte din titlurile Erste Bank care se vor tranzacţiona la Bucureşti.

La capitalizarea actuală a băncii, de 11,6 miliarde de euro la Bursa de la Viena, valoarea pachetelor de acţiuni ale românilor se ridică la 150 de milioane de euro, fapt care este probabil să o transforme într-una dintre cele mai lichide companii de pe piaţă.

În momentul de faţă, BCR reprezintă aproape 10% din activele Erste Bank. În ceea ce priveşte profitul însă, banca românească are o contribuţie mult mai semnificativă, aproape 25% din profitul net de după scăderea intereselor minoritare al Erste provenind din România.

În afară de deţinerea BCR, Grupul Erste mai are şi alte participaţii în România. Sparkassen Immobilien (divizia de investiţii imobiliare) şi Immorent (divizia de leasing imobiliar) au în plan investiţii de sute de milioane de euro în România, în vreme ce Sparinvest, societatea de administrare a fondurilor de investiţii, are aproape 10 milioane de euro investiţi (mai puţin de 1% din activele totale administrate).

Capitalizarea băncii austriece a scăzut de la 18 miliarde de euro, cât era în 2006, până la mai puţin de 11,5 miliarde în ianuarie, ca urmare a evoluţiilor nefavorabile de pe pieţele de capital.