Cu toate acestea, cel mai recent indicator ZEW-Erste privind sentimentul a reliefat o notă pozitivă în ceea ce priveşte lichiditatea atunci când participanţii la sondaj au fost întrebaţi ”care este previziunea lor privind lichiditatea în regiune?”.
Astfel, 62% dintre respondenţii la sondaj se aşteaptau la creşterea lichidităţii pe pieţele de capital din regiune. În plus, peste 80% dintre participanţii la sondaj anticipau că pieţele regionale vor atrage o lichiditate mai bună comparativ cu cele din zona euro. Menţionăm că aceste opinii se concentrează mai mult pe termen lung şi că această majoritate se îngustează prin comparaţia pieţei de capital regionale cu cea mondială.
“O altă temere care influenţează pieţele de capital în general este sentimentul referitor la perspectivele de creştere. Opinia noastră privind diferenţa între rata la 12 luni de schimbare a indicelui compozit OCDE şi performanţa corespunzătoare la 12 luni a indicilor respectivi confirmă că pieţele de capital sunt departe de a fi euforice în stabilirea preţului în orice scenariu, reflectând mai degrabă scenariul cu rate de creştere moderate. Prin urmare,principala problemă pentru pieţele de capital rămâne lipsa impulsului”, explică Henning Esskuchen, director adjunct pentru CEE Equity Research al Erste Group.
În ceea ce priveşte indicatorii fundamentali, cifrele asupra cărora există un consens plasează în continuare regiunea în condiţii foarte corecte. Chiar dacă anticipaţiile de creştere au scăzut, evaluările au urmat aceeaşi direcţie, astfel încât pieţele rămân atractive.
Esskuchen continuă: “principala concluzie pentru perspectiva din trimestrul al treilea este că factorii care pun presiune pe piaţă, precum temerile privind datoria Greciei şi ştirile recente oarecum pozitive, vor conduce la un avânt pe termen scurt pentru pieţele de capital. Această evoluţie ar trebui să fie sprijinită şi de faptul că s-au atins niveluri destul de joase în timpul trimestrului al doilea, care ar putea să reprezinte baza pentru o mică creştere susţinută. Totuşi, nu ne aşteptăm la miracole în trimestrul al treilea dacă avem în vedere comparaţia dintre fluxurile de fonduri încă reduse şi scenariul consensual care indică o creştere moderată prin revizuirea câştigurilor care devin/rămân negative”.
“Europa de Sud-Este este una dintre puţinele pieţe care a primit voturi pozitive de la modelul nostru. Evaluarea este printre principalele argumente şi, referitor la creştere, tabloul arată într-adevăr atractiv, în special pentru România”, se precizează în raport.