Deşi multe voci din piaţă spun că listarea Erste la Bucureşti nu se compară cu o eventuală listare a BCR, austriecii vor ajuta BVB să ajungă a treia bursă din regiune ca mărime şi să „atenteze“ chiar la locul doi. Austriecii de la Erste Bank speră ca, în cele patru luni care au mai rămas până la sfârşitul anului, să înceapă deja tranzacţionarea acţiunilor băncii la Bursa de Valori Bucureşti. Oficialii băncii sunt însă realişti şi iau în calcul
Deşi multe voci din piaţă spun că listarea Erste la Bucureşti nu se compară cu o eventuală listare a BCR, austriecii vor ajuta BVB să ajungă a treia bursă din regiune ca mărime şi să „atenteze“ chiar la locul doi.
Austriecii de la Erste Bank speră ca, în cele patru luni care au mai rămas până la sfârşitul anului, să înceapă deja tranzacţionarea acţiunilor băncii la Bursa de Valori Bucureşti. Oficialii băncii sunt însă realişti şi iau în calcul şi o întârziere.
„Aşa cum a declarat recent şi domnul Andreas Treichl, CEO Erste Bank, urmărim să listăm Erste Bank la Bucureşti până la sfârşitul anului, însă mai sunt câteva aspecte de rezolvat împreună cu Depozitarul Central şi cu Bursa de Valori“, afirmă Arjen Janmaat, senior manager, Group Strategy, Erste Bank. „Întregul proces ar putea dura încă opt-nouă luni. Nu este o problemă dacă ne listăm în ianuarie sau februarie“, continuă oficialul Erste.
Impactul acestui eveniment asupra pieţei de capital româneşti este, incontestabil, unul extrem de mare. Printre cele mai importante avantaje pe care le aduce listarea băncii austriece se numără cele de imagine, dar şi îmbunătăţirea ofertei de acţiuni de la BVB şi a indicatorilor acesteia.
Premise pozitive există şi pentru lichiditatea acţiunilor. În urma ofertei făcute angajaţilor BCR, la sfârşitul anului trecut, şi a schimbului de acţiuni realizat atunci, aproape 1% din Erste Bank este deţinut de angajaţii băncii româneşti, cu interdicţia de a vinde până la sfârşitul acestui an. Este vorba de 100-150 de milioane de euro care vor intra în free-float-ul băncii la BVB, şi ar putea creşte cu câteva procente valoarea tranzacţiilor.
Şi la nivel de sector lucrurile vor arăta bine. „Erste Bank va fi cel mai mare emitent din sectorul bancar tranzacţionat la BVB. Din cauza slabei reprezentări a sectorului bancar pe bursa românească, considerăm că această listare va fi oportună atât pentru piaţă, în general, cât şi pentru investitori, mai ales pentru investitorii instituţionali autohtoni care încep să apară (fondurile de pensii private, facultative şi obligatorii, noi fonduri mutuale orientate tot mai mult spre acţiuni)“, spune Florica Venter, directoarea departamentului de operaţiuni cu firme de la SSIF Broker.
Faptul că o companie de asemenea dimensiuni are încredere să se listeze în România poate determina şi alţi emitenţi internaţionali, şi chiar şi interni, să facă acest pas. Totuşi, s-ar putea ca, înainte de listarea austriecilor, să avem parte de o perioadă de „secetă“, determinată tocmai de dorinţa companiilor interesate în prezent să se coteze la BVB de a nu se suprapune peste intrarea Erste la bursă, după cum observă Radu Popescu-Buzeu, şeful departamentului de analiză al KD Capital Management.
Avantajele aduse de Erste compensează nelistarea BCR
„Listarea BCR ar fi incomparabil mai interesantă“, este de părere Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. „Acţiunile Erste Bank pot fi cumpărate şi de pe alte pieţe, în timp ce acţiunile BCR, nu. În plus BCR, în calitate de cea mai mare bancă a României, ar fi fost, fără îndoială, o acţiune căutată de foarte mulţi investitori, atât români cât şi străini, atât existenţi, cât şi noi“, explică el. Cu atât mai mult cu cât la Bucureşti nu va avea loc nicio ofertă publică iniţială, care să mărească numărul acţiunilor aflate la tranzacţionare şi, implicit, comisioanele caselor de brokeraj. „Listarea Erste Bank la BVB va fi o listare secundară, la fel cum a fost şi cea care a avut loc la Praga în 2002“, dezvăluie Arjen Janmaat.
Avantajele ar putea să compenseze însă lejer neajunsurile legate de BCR, pentru că aceasta, deşi este cea mai mare bancă din România, nu ar fi putut urca BVB în topul primelor trei pieţe la nivel regional nici din punctul de vedere al capitalizării, şi nici al valorii tranzacţiilor.