Cele două bănci austriece, Erste şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), locul doi şi respectiv locul trei în Europa după active, analizează oportunităţi de extindere în Polonia.

Directorul general de la Erste, Andreas Treichl, a arătat, luna trecută, că Polonia este o piaţă în care Erste trebuie să fie prezentă şi ‘se uită atent’ la oportunităţi în acest sens.

"Ne uităm atent la această piaţă iar acolo par să fie o serie de oportunităţi. Noi căutăm calitate înaltă, lichiditate extrem de solidă şi management de top", a arătat recent Treichl.

Polonia este una dintre puţinele pieţe din Europa de Est în care activele băncilor sunt de vânzare în condiţiile în care creditorii din Europa de Vest au părăsit această zonă pentru a-şi echilibra bilanţurile sau pentru a îndeplini criteriile Uniunii Europene referitoare la ajutorul de stat.

KBC Groep NV (KBC), beneficiarul unui plan de salvare în valoare de şapte miliarde de euro din partea Guvernului belgian, a anunţat, luna trecută, că intenţionează să vândă banca pe care o deţine în Polonia, Kredyt Bank SA (KRB), pentru a-şi majora capitalul. Erste a arătat, în iunie, că nu este interesat de Kredyt, a opta bancă din Polonia.

Raiffeisen a convenit, în februarie, să cumpere Polbank, divizie a EFG Eurobank Ergasias, pentru a deveni a şasea bancă din Polonia în termeni de active. Vânzarea s-ar putea finaliza la începutul anului viitor.
SURSA: Agerpres