Cu cat creste importanta prezentei in Europa Centrala si de Est, cu atat marile grupuri bancare simt nevoia de a coordona separat activitatile in regiune. Modelul Raiffeisen ar putea fi urmat si de Erste. Masurile de precautie luate la toate privatizarile din zona se repeta acum la BCR.



Actiunile cumparate de Erste Bank la BCR vor putea fi transferate de banca austriaca, in termen de trei ani de la finalizarea privatizarii, doar catre o societate aflata sub controlul sau exclusiv. Prevederea este inclusa intr-un proiect de lege aprobat de Guvern, care cuprinde mai multe masuri pentru privatizarea celei mai mari banci din tara.


Transferul de actiuni poate avea loc doar daca isi va da acordul si Banca Nationala. Erste va garanta obligatiile noii societati, iar aceasta din urma trebuie sa respecte toate clauzele contractului de vanzare-cumparare incheiat pentru BCR. In plus, proiectul de lege prevede ca daca Erste va pierde controlul exclusiv asupra noului actionar al BCR inainte de expirarea celor trei ani de la finalizarea privatizarii, va trebui sa redobandeasca actiunile instrainate sau acestea sa fie transferate catre alte societati controlate de Erste.


“Prevederea referitoare la un posibil transfer de actiuni intre Erste si o companie asupra careia sa detina control exclusiv a fost inclusa in proiectul de act normativ la solicitarea Erste Bank si urmeaza o procedura standard implementata la toate tranzactiile pe care le-am perfectat in Europa Centrala”, ne-a declarat Michael Mauritz, purtatorul de cuvant al Erste Bank. Banca austriaca doreste sa poata transfera cele 61,88% din actiunile BCR unei alte companii, daca in viitor se va pune problema reorganizarii operatiunilor. “Prevederea din actul normativ vizeaza posibilitatea ca toate subsidiarele din Europa Centrala si de Est sa fie grupate intr-un holding, separat de operatiunile de pe piata austriaca. Pentru moment, nu exista planuri de infiintare a unui astfel de holding”, spune Mauritz.

Reorganizare dupa modelul Raiffeisen

Modelul regruparii operatiunilor, prin separarea intr-o entitate distincta a celor din Europa Centrala si de Est, unde s-au facut numeroase achizitii de banci in ultimii ani, a fost deja pus in practica de Raiffeisen Banking Group (RBG). Banca din Romania (Raiffeisen Bank) este detinuta de Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International), la fel ca toate celelalte 14 banci din regiune (Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Croatia, Rusia, Ucraina, Bosnia, Serbia, Slovenia, Belarus, Albania si Kosovo). Raiffeisen International este detinut in proportie de 70% de RZB si detine la randul lui aproape 100% din toate bancile cumparate in centrul si estul Europei. Operatiunile din Austria, in schimb, tin de RZB-Austria (Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, o alta entitate a grupului.


O regrupare asemanatoare este posibila in viitor, chiar daca inca nu exista planuri concrete, si la Erste Bank. In momentul de fata, activitatile bancii sunt organizate pe patru segmente, dar in cadrul aceleiasi companii: operatiunile din Austria, cele de business international (derulate la Viena, dar si de catre filialele din Londra, New York si Hong Kong), Centrul Corporatist (unitati nelegate direct de alte segmente, spre exemplu subsidiarele care ofera suport pentru activitatile bancare propriu-zise) si activitatile din Europa Centrala. De cel din urma segment tin bancile Ceska Sporitelna, Slovenska Sporitelna, Erste Bank Ungaria, Erste Bank Croatia si Erste Bank Serbia. Tot aici va fi arondata si BCR dupa finalizarea privatizarii, iar daca se va decide separarea activitatilor din regiune intr-un holding, actiunile detinute de Erste la toate aceste banci ar putea fi transferate unei alte companii controlate exclusiv.


Momentul de la care ar putea fi luata o astfel de decizie in cazul BCR depinde insa de un termen care, deocamdata, ramane incert. Data limita pentru finalizarea privatizarii, stabilita initial pe 21 iunie, a fost amanata cu trei luni. “Procesul va putea fi incheiat in orice perioada, pana pe 21 septembrie”, a aratat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, precizand ca inca se mai asteapta raspunsul Consiliului Concurentei in privinta ajutorului acordat de stat la fuziunea BCR-Bancorex. Cel mai probabil termen de finalizare a tranzactiei, in opinia ministrului, dar si a oficialilor Erste, este in prima parte a verii.


Pentru ca Erste sa ajunga sa plateasca statului roman 2,2 miliarde de euro pentru 36,88% din actiuni si restul pana la 3,7 miliarde de euro pentru pachetele detinute de BERD si IFC, mai sunt insa cateva conditii, iar rezolvarea lor depinde de intelegerea la care se va ajunge cu SIF-urile, actionari minoritari la BCR. Astfel, in perioada urmatoare trebuie convocata adunarea generala extraordinara a actionarilor si modificat statutul bancii, ca pentru aprobarea deciziilor importante sa nu mai fie necesara o majoritate de 75%, deci sa nu mai depinda de votul SIF-urilor.

Erste Isi ia masuri de precautie

“Este vizata posibilitatea ca toate subsidiarele din Europa Centrala si de Est sa fie grupate intr-un holding separat de operatiunile de pe piata austriaca. Pentru moment, nu exista planuri de infiintare a unui astfel de holding.”