Romania va inregistra in acest an un deficit bugetar de aproximativ 5%, in ciuda preconizatelor reduceri ale cheltuielilor publice, se precizeaza intr-un raport al Erste Group.

„Chiar daca proiectul de buget al Romaniei pentru 2009 este foarte ambitios din punct de vedere al reducerii cheltuielilor publice, al amanarii unor cresteri salariale si al suspendarii primelor din sectorul public, prevedem un plafon al deficitului bugetar de aproximativ 5% (obiectivul guvernului fiind de 2%)”, se mentioneaza in documentul citat.

Deocamdata, guvernul Romaniei doar a anuntat un pachet de stimulente, ramanand de vazut daca acesta va fi inclus in bugetul final pentru 2009 (dupa aprobarea in Parlament), afirma, de asemenea, analistii Erste.

 

Euro-obligatiunile, o optiune secundara

 

Potrivit acestora, sprijinul acordat de banca centrala la finantarea deficitului bugetar din acest an este foarte important, in timp ce euro-obligatiunile trebuie vazute ca o optiune secundara, si numai pentru sume mici.

„In acelasi timp, asigurarea de fonduri suplimentare de la o institutie financiara internationala pentru finantarea deficitului bugetar ar putea avea efecte pozitive asupra cursului de schimb, precum si asupra credibilitatii, imbunatatind astfel sentimentul investitorilor fata de piata romaneasca”, a declarat Lucian Anghel, economist sef la Banca Comerciala Romana, membra a Erste Group.