Criza economică pare a fi intrat într-o nouă etapă, potrivit unui raport de cercetare al Erste Group, din care rezultă în următoarele luni vom asista la o inversare a trendului fapt care ar putea determina o îmbunătăţire a indicatorilor macroeconomici.

Principalele elemente care se pot desprinde din raportul întocmit de către analiştii Erste sunt următoarele:

 – rate pozitive de creştere ale PIB în Europa de Vest şi de Est
 – volume de credite mai stabile
 – scăderea şomajului la sfârşitului anului 2010
 – o evoluţie solidă a pieţelor de obligaţiuni din Europa Centrală şi de Est

 „După o scădere economică puternică şi rapidă, care a depăşit cu mult orice aşteptări generale şi a zguduit din rădăcini încrederea într-un viitor previzibil al agenţilor economici, mulţi indicatori fundamentali şi de sentiment indică o inversare a tendinţelor economice”, se precizează în documentul citat.

Acestă „inversare a tendinţelor” va determina, în viziunea specialiştilor Erste o creştere a Produsului Intern Brut atât în trimestrul III, cât şi în trimestrul IV.

„Schimbarea direcţiei anumitor indicatori trimite semnale clare de îmbunătăţire în următoarele şase luni. Însă această situaţie reprezintă o stabilizare la un nivel scăzut, nu o refacere durabilă. Preconizăm o rată pozitivă de creştere a PIB de la trimestru la trimestru în a doua jumătate a anului în Europa de Vest şi de Est”, a declarat Gudrun Egger, Analist Venituri Fixe în cadrul Erste Group.

Şomajul va continua să crească

Pe de altă parte, reducerea ritmului creditării va determina o scădere a cheltuielilor bazate pe datorii fapt care se va reflecta şi asupra nivelului producţiei.

Acest fapt se va reflecta şi în nivelul ratei şomajului, susţin analiştii austrieci, care va continua să crească. O inversare de trend la acest capitol se va face simţită abia spre sfîrşitul anului viitor, se mai afirmă în raport.

Puteţi descărca raportul integral Aici