Analiza fundamentală aduce confuzie totală dacă ar fi s-o urmăm şi să cumpărăm cu ajutorul ei. În luna ianuarie, analiştii fundamentali s-au năpustit asupra acţiunii Erste cu reduceri de obiective de preţ: Deutsche Bank, de la 62,5 euro la 50, ING, de la 70 la 59, UBS, de la 47 la 42, Morgan Stanley, de la 56,70 la 35, Goldman Sachs, de la 64,81 la 45,26 euro. Cei neiniţiaţi se pot întreba, pe bună dreptate, dacă avem de-a face cu incompetenţă. Adepţii teoriei conspiraţiei spun că preţurile au fost coborâte numai pentru a manipula acţiunile şi a le cumpăra mai jos. Cifrele de mai sus arată, o dată în plus, cât de subiectivă este analiza fundamentală cu care atât investitorii cât şi începătorii, pierd serios la bursă de luni de zile.
Analiza tehnică elimină confuzia şi ne ajută să judecăm la „rece“ dacă acţiunile Erste merită atenţia sau nu, în acest moment. Cei care au răbdarea să aştepte câţiva ani vor câştiga cu siguranţă cumpărând astăzi. Pentru ceilalţi, situaţia actuală nu este grozavă. Graficul alăturat este unul lunar, pentru a elimina fluctuaţii de preţ mai puţin importante. Observăm că trendul ascendent început după scăderea din 2000-2002, a fost anulat în iulie 2007, la trecerea preţului sub linia de trend LTA, chiar la începutul turbulenţei în pieţele financiare internaţionale (avantaj analiza tehnică!). Retragerea Fibonacci de 38,2% corespunzătoare creşterii 2002-2007 (A-B) se află la 31,72 euro, care este viitor suport la -14% faţă de valoarea actuală (36,95).
Elementul pozitiv al unei posibile intrări în Erste acum este indicatorul Money Flow Index, care se află la un low similar cu cel care a semnalat un minim în piaţa SUA în 2002. Dar şi de data aceasta, Erste şi bursele europene depind numai de cea americană care va trece prin perioada tulbure. Din această cauză, acţiunile Erste, privite din punct de vedere tehnic, mai pot aştepta până în jur de 32-33 euro.
sursa: https://ta.educofin.com