Analistii Erste Group estimeaza ca diferentele fata de pietele occidentale in ceea ce priveste potentialul de crestere se vor mentine, iar economiile precum cea a Romaniei (unde exporturile contribuie doar cu 25% la PIB) ar trebui sa se comporte bine in privinta cererii interne.

„Pentru moment, valutele raman un punct slab, dar pe de alta parte se intrezareste posibilitatea aparitiei unor surprize pozitive pe toate pietele”, se afirma intr-un raport al Erste Group privind pietele de capital din Europa Centrala si de Est.

„Credem ca pietele au ajuns la un punct de acalmie, dar vor ramane volatile.

In ciuda reducerii volatilitatii, aceasta se mentin la niveluri extrem de ridicate si preconizam ca, pentru un timp, vor exista in general derapaje pe piete.

Totusi, derapajele ar putea aparea intr-un interval relativ amplu”, afirma Henning Esskuchen, Director de Cercetare pentru Pietele de Capital din ECE la Erste Group.

Potrivit acestuia, avertismentele privind profiturile, stirile despre falimente si refinantari ar putea alimenta volatilitatea.

Pe de alta parte, sustine oficialul Erste, interventia guvernelor va asigura in final o oarecare liniste pe pietele internationale de capital, evitandu-se astfel lichidarile determinate de panica.