Erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull în luna aprilie 2010, care a impus închiderea în totalitate sau în mare parte a spaţiului aerian european timp de o lună, a provocat economiei mondiale pagube de aproximativ cinci miliarde de dolari, dintre care 2,2 miliarde numai sectorului aerian, potrivit estimărilor firmei de consultanţă Oxford economics, transmite AFP.
În 2010 norii de cenuşă formaţi în urma erupţiei vulcanului din Islanda au provocat cea mai mare închidere a spaţiului aerian decretată în Europa după cel de al doilea război mondial, peste 10.000 de zboruri fiind anulate şi mai mult de opt milioane de pasageri au fost blocaţi timp de o lungă.
Oxford Economics a estimat că erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull în 2010 a avut un impact economic mondial de 3,53 miliarde de euro, dintre care 3,31 miliarde numai în săptămâna 15-21 aprilie când spaţiul aerian european a fost închis aproape în totalitate. Potrivit acestui studiu, comandat de Airbus, sectorul aerian (transport de pasageri şi de marfă) a înregistrat, în săptămâna 15-21 aprilie 2010, pierderi de 1,83 miliarde de euro, însă având în vedere că anumite zboruri au putut fi anulate, pierderile nete s-au cifrat la 1,55 miliarde de euro.
În ceea ce priveşte sectorul turistic, impactul erupţiei vulcanului Eyjafjallajokull s-a cifrat la 1,6 miliarde de dolari (1,13 miliarde de euro). Oxford economics a subliniat că aceste pierderi au fost suportate de hotelieri şi restaurante, în timp ce la nivel mondial pierderile de productivitate au fost estimate la 490 milioane de dolari (346 milioane de euro).
La rândul său, Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (Iata) a estimat că pierderile înregistrate de companiile aeriene s-au ridicat la 1,7 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro).
În cea mai gravă perioadă a crizei din 2010, în zilele 18 şi 19 aprilie, aproape 19.000 de zboruri au fost anulate. În ziua de luni 19 aprilie, 75% din capacitatea europeană şi 29% din capacitatea mondială a fost anulată, ceea ce a antrenat piereri estimate la 400 milioane de dolari.
Un alt vulcan islandez, Grimsvoetn, a început să erupă sâmbătă, fumul emanat ridicându-se la o altitudine de 20 km. Cu toate acestea norul de cenuşă format în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvoetn nu va antrena închideri imediate, fie şi parţiale, ale spaţiului aerian european, a estimat luni Organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene (Eurocontrol)
Vulcanologii islandezi au declarat anterior că erupţia va dura câteva zile sau săptămâni şi nu va duce la un colaps în transporturile aeriene, aşa cum s-a întâmplat în primăvara anului 2010.