Vulcanul Etna, acoperit de zăpadă, a erupt din nou
Vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, a erupt din nou vineri seara. A proiectat jeturi de lavă incandescentă care au luminat cerul nocturn în apropierea orașului Catania, aflat pe insula italiană Sicilia, conform informațiilor furnizate de BBC.
Lava fierbinte a coborât pe versantul sud-estic al vulcanului italian, notează jurnaliştii de la BBC.
Etna este cel mai înalt vulcan din Europa, având o înălţime de 3357 de metri. El se află într-o stare constantă de activitate începând din 2013. Vulcanul de pe insula Sicilia se află în apropierea oraşelor Messina și Catania.
Sizzling hot lava streamed down from the snow-covered slopes of Mount Etna late on Friday (November 24).https://t.co/Z7L1uYclb6
— Weather (@Mystartweather) November 25, 2023
Chiar dacă s-a emis o avertizare cu privire la impactul asupra traficului aerian, Aeroportul Internațional Vincenzo Bellini din Catania nu a fost afectat de această activitate vulcanică, conform agenției italiene de presă ANSA.
Specialiştii estimează că vulcanul erupe la intervale de aproximativ 3 luni. La fiecare aproximativ 150 de ani, localități sunt distruse în urma acestor erupții.
Acest vulcan deține recordul pentru cu cea mai îndelungată perioadă de activitate
Aria de impact distructiv a vulcanului se extinde pe o suprafață de 1.250 km². Cu toate acestea, zonele situate în apropierea poalelor vulcanului sunt dens populate.
Acest fenomen se datorează fertilității deosebite a solului. Stratul de cenușă vulcanică depus în urma erupțiilor a contribuit la formarea unui sol propice pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.
Cu o istorie activă de peste 6.000 de ani, vulcanul Etna deține recordul de vulcan activ cu cea mai îndelungată perioadă de activitate.
Turismul în această zonă s-a dezvoltat considerabil. În 1981, regiunea a primit statutul de parc național. Aici se află și zone de schi alpin cu importanță la nivel european.
De asemenea, există un teleferic care oferă posibilitatea de a ajunge la altitudinea de 2.600 m. Acesta a fost distrus în 2002 în urma unei erupții, dar a fost reconstruit și repus în funcțiune în 2004.
Dacă un turist dorește să exploreze vulcanul, poate ajunge cu mașina până la locul de parcare „Etna nord”. De acolo, călătoria poate continua cu un jeep autorizat de administrația locală, până la craterul Sapiența.
O altă opțiune este să parcurgi traseul pe jos, pornind de la locul de parcare și parcurgând un traseu de 4–5 ore, pentru cei familiarizați cu zona.