În cazul în care nu dispui de suficiente fonduri pentru a-ți plăti datoriile la stat, le poți rambursa în rate. Iată care sunt condițiile și ce trebuie să faci dacă te afli într-o astfel de situație.
Eșalonarea plăţilor către stat. 15.000 de români nu și-au putut plăti taxele
Eșalonarea plăţilor către stat. În primele 6 luni ale acestui an, aproape 15.000 de români nu au avut suficiente fonduri pentru a-și plăti taxele, conform datelor furnizate de ANAF. Aceste datorii, care nu sunt mai vechi de un an, au fost atât de mari încât contribuabilii au fost nevoiți să completeze un formular pentru a le rambursa în rate pe parcursul a 12 luni.
La 30 iunie 2024, erau în derulare 14.679 de eșalonări pentru persoane fizice, comparativ cu 11.926 la sfârșitul anului trecut, scrie HotNews.
Astfel, la jumătatea anului, valoarea totală a arieratelor pentru persoane fizice a fost de 484,47 milioane lei. În medie, fiecare persoană are datorii de aproximativ 33.000 lei, ceea ce echivalează cu aproximativ 2.750 lei pe lună.
Este important de menționat că aceste datorii provin în general din venituri obținute din activități independente, dobânzi bancare, dividende, chirii și alte surse pentru care este necesară depunerea Declarației unice.
Ce au făcut acele persoane a-ți plăti taxele în rate
Persoanele fizice au completat un formular (D7) la ANAF pentru a solicita eșalonarea plății impozitelor și contribuțiilor, care vor fi rambursate în rate pe o perioadă de maximum 12 luni.
Dobânda aplicată este de 0,02% pe zi, ceea ce se traduce într-un procent total de 7,3% pe parcursul celor 12 luni.
ANAF procesează cererile în termen de 5 zile lucrătoare.
Pentru persoanele fizice, suma minimă pentru care se poate solicita eșalonarea este de 500 lei, în timp ce pentru firme, suma minimă este de 5.000 lei.
Dacă te afli într-o situație similară și dorești să beneficiezi de eșalonarea la plată, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- Să depui o cerere la organul fiscal, la care poți anexa un grafic de eșalonare ce include cuantumul propus al ratelor.
- Să nu ai obligații fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni înainte de data depunerii cererii și care să nu fie stinse până la data emiterii certificatului de atestare fiscală (certificatul va fi eliberat de ANAF în termen de 5 zile de la depunerea cererii).
Și firmele au beneficiat de eșalonarea simplificată
Și firmele au beneficiat de această eșalonare simplificată, conform datelor furnizate de ANAF. Astfel, la 30 iunie 2024, erau în derulare 16.403 eșalonări aprobate în forma simplificată, comparativ cu 19.959 la sfârșitul anului trecut.
La jumătatea anului, valoarea totală a arieratelor înregistrate de persoanele juridice era de 10,554 miliarde lei, ceea ce înseamnă că, în medie, firmele aveau datorii mai vechi de un an de aproximativ 643.467 lei.