După Consiliul pentru afaceri externe al UE desfăşurat astăzi la Luxemburg, ministrul grec de externe şi-a informat omologii cu privire la activitățile ilegale ale Turciei în cadrul platoului continental grecesc și le-a spus clar: „Care este numitorul comun în toate situațiile problematice din regiune: Nagorno-Karabah, Siria, Irak, Cipru, sud-estul Mediteranei? Numitorul comun este Turcia. Turcia acționează ca un sabotor al păcii și stabilității în regiune. Împotriva dreptului internațional, împotriva concluziilor Consiliului European”.
Convorbire telefonică Mitsotakis-Michel
În acest context, premierul grec a avut o discuţie telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pe care l-a informat cu privire la noua avertizare Navtex ilegală lansată de Turcia, cu câteva zile înainte de summit-ul Uniunii Europene.
Kyriakos Mitsotakis a precizat că va prezenta la reuniunea Consiliului European din 15-16 octombrie noua acțiune unilaterală a Ankarei, care reprezintă o escaladare gravă din partea Turciei.
Pe aceeaşi lungime de undă, purtătorul de cuvânt al guvernului grec a acuzat țara vecină de lipsă de credibilitate, afirmând că guvernul grec își va prezenta acţiunile şi inițiativele în zilele următoare.
În timp ce forțele armate ale Greciei sunt în așteptare, urmărind evoluțiile, Stelios Petsas, răspunzând la o întrebare cu privire la nivelul operațional, a subliniat că „vom face tot ce este necesar pentru a contracara operaţional Oruc Reis”. În ceea ce privește activarea mecanismului în cadru NATO, el a spus „vom vedea, aș dori să nu fie nevoie”.
„Cei care au crezut că Turcia intenţiona să facă tot ceea ce a spus înainte de Consiliul European din 1 și 2 octombrie au fost infirmați. Am văzut mișcări pe ambele fronturi ce au fost menționate în mod explicit în textul concluziilor Consiliului European. Se vorbea despre evitarea oricărei acțiuni care ar veni în contradicţie cu rezoluțiile și deciziile Consiliului de Securitate în problema Ciprului și se vorbea în mod explicit despre necesitatea dezescaladării în problema delimitării zonelor maritime. În ambele cazuri, şi în cazul Famagusta și în cazul Navtex-ului ilegal, am văzut că Turcia a făcut exact invers faţă de ceea ce unii din Uniunea Europeană credeau că va face”. „Deşi exista un raport echilibrat la consiliul european anterior între susţinerea Turciei şi sancţiuni, se pare că Turcia le urmăreşte pe acestea din urmă”, a mai spus Petsas.
Anti-navtex şi condamnarea acţiunilor Turciei de către Ministerul grec de Externe
Anterior, stația Heraklion Creta a serviciului hidrografic al Marinei a emis un anti-Navtex ca răspuns la directiva navală lansată aseară de stația Antalya. Concret, Navtex-ul grecesc afirmă că avertizarea Navtex turcească este ilegală și vizează „o activitate neautorizată” care „se suprapune cu platoul continental grecesc”. De asemenea, se subliniază că stația Heraklion are competența de a emite mesaje în regiunea maritimă respectivă.
Anterior a existat o reacție puternică a Ministerului de Externe al Greciei, care a cerut Ankarei să „revoce imediat decizia” și „să pună capăt imediat acțiunilor sale ilegale prin care subminează în mod sistematic pacea și securitatea din regiune”. Ministerul grec de Externe a acuzat Turcia că „ignoră în mod sistematic dreptul internațional, dreptul internațional al mării și regulile de bună vecinătate”. Aceasta dinamitează orice încercare de dialog, ignorând îndemnurile Comunității Internaționale. „Este indiferentă în mod provocator față de îndemnurile Uniunii Europene de a se conforma dreptului internațional, ceea ce este o condiție evidentă a oricărui pas de progres în relațiile euro-turce”, se arată pe site-ul publicației Efimerida Ton Syntakton.
Akar anunţă contribuţia marinei militare turceşti
De cealaltă parte, autorităţile turceşti nu par să ia prea mult în considerare reacțiile internaţionale. Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a insistat asupra faptului că „Oruc Reis” își va continua explorările conform planificării şi a subliniat că va exista o contribuție şi din partea marinei militare. „Forțele noastre navale vor asigura escorta și protecția necesară navelor noastre de explorare, după cum este necesar”, a spus el.
Intențiile legate de nava „Oruc Reis” au fost făcute cunoscute și de ministrul turc al energiei, Fatih Donmez: „Lucrările de întreținere la nava noastră de explorare Oruc Reis au fost finalizate. Nava noastră a ridicat ancora pentru a radiografia Mediterana. Vom continua să investigăm, să săpăm și să ne protejăm drepturile. „Dacă există [un zăcământ] îl vom găsi cu siguranță”, a scris el pe contul său de Twitter.
Seibert: Un pas regretabil şi deloc cumpătat
Purtătorul de cuvânt al guvernului german a descris această mișcare ca fiind un par „regretabil și deloc cumpătat”, ceea ce ar „da înapoi” eforturile de dezescaladare a posibilelor noi explorări turcești în „zona maritimă disputată” din estul Mediteranei.
Steffen Seibert a reiterat poziția Berlinului, spunând că „este important şi necesar ca toţi cei implicaţi să încerce să evite escaladarea şi să rezolve problemele ce generează conflict în estul Mediteranei, inclusiv teme ce ţin de Dreptul Mării, cât mai repede posibil, prin dialog şi pe baza Dreptului Internaţional. Suntem în continuare dispuşi să sprijinim orice efort în acest scop”.
Cerându-i-se să clarifice dacă problema sancțiunilor va fi inclusă pe agenda viitorului Consiliu European, Seibert a spus: „Dacă vor exista activităţi de explorare, acestea ar fi orice altceva decât util pentru evoluţia ulterioară a relațiilor UE-Turcia. Iar o astfel de evoluţie ulterioară a fost analizată de ultimul Consiliu European în concluziile sale. Mai mult de atât, nu vreau să speculez aici acum”.
Reamintim că noile evoluții vin după șase runde de discuţii între delegațiile celor două părți cu scopul evitării unui posibil conflict în Marea Mediterană.