O femeie a rămas fără 11.000 de lei în contul bancar
Un tânăr de 21 de ani din Suceava a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a înșelat o femeie din Brăila, obținând de la aceasta 11.000 de lei printr-o schemă de fraudă.
Femeia, în vârstă de 44 de ani, scosese la vânzare o bicicletă pe un site de profil, iar tânărul s-a oferit să o cumpere. I-a trimis un link în care ea și-a introdus datele bancare și personale, iar din contul său bancar i-a fost retrasă suma de bani.
Potrivit IPJ Brăila, Serviciul de Investigații Criminale a reușit să identifice persoana responsabilă, stabilind că tânărul folosise suma obținută pentru a comanda două telefoane mobile.
El a fost prins în flagrant vineri, când ridica telefoanele de la curier. În cadrul percheziției efectuate la domiciliul său, polițiștii au găsit 220 de euro, 800 de lei, un laptop și un contract de amanet pentru un telefon mobil.
Sâmbătă, instanța a aprobat cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, dispunând arestarea preventivă a tânărului, care este cercetat pentru înșelăciune prin folosirea datelor personale ale victimei pentru a-i retrage banii din contul bancar.
Cum să vă feriți de astfel de scheme de fraudă
În contextul creșterii numărului de fraude online, polițiștii recomandă o serie de măsuri de precauție pentru a preveni astfel de situații. Astfel de măsuri preventive vă pot proteja de tentativele de înșelăciune.
Poliția recomandă tuturor celor care tranzacționează online să fie atenți și să urmeze aceste sfaturi pentru a nu cădea victime acestor scheme de fraudă.
- Evitați accesarea link-urilor suspecte: Dacă primiți un link de la un cumpărător sau vânzător necunoscut, verificați atent adresa web. Fraudele folosesc adesea link-uri care imită site-uri de încredere.
- Nu introduceți date personale sau bancare pe platforme necunoscute: În cazul achizițiilor online, nu introduceți niciodată datele bancare sau de stare civilă pe site-uri nesigure sau necunoscute.
- Folosiți metode de plată sigure: Evitați transferurile directe în conturi bancare dacă nu aveți încredere totală în persoana cu care tranzacționați. Platformele de plată care oferă protecție pentru tranzacții pot fi o opțiune mai sigură.
- Monitorizați periodic contul bancar: În cazul oricărei suspiciuni, monitorizați contul pentru a identifica eventuale tranzacții neautorizate și anunțați imediat banca și autoritățile în caz de fraudă.