Victoria Renatei Weber este finală, ea putând reveni în funcţie chiar de mâine!
Renate Weber poate reveni în funcţia de Avocat al Poporului
Marţi, 6 iulie, motivarea deciziei CCR cu privire la neconstituţionalitatea revocării acesteia din funcţie de către Parlamentului României a fost publicată în Monitorul Oficial şi produce efecte.
Odată cu publicarea, actul produce efecte juridice și Renate Weber poate să se întoarcă, oficial, în funcția de Avocat al Poporului.
Ce indică motivarea deciziei CCR, publicată luni, 5 iulie
Actualul cadru normativ în temeiul căruia este adoptată revocarea Avocatului Poporului prezintă “o deficienţă gravă de conţinut”, întrucât nu reglementează distinct şi limitativ ipotezele în care se poate declanşa procedura, au precizat magistraţii CCR în motivarea deciziei de admitere a sesizării.
În urmă cu o săptămână, cu unanimitate de voturi, CCR a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.
“Având în vedere că Parlamentul are posibilitatea de a aplica sancţiunea juridică a revocării în urma constatării încălcării unor norme legale, oricare ar fi acestea, Curtea constată că actualul cadru normativ în temeiul căruia este adoptată o astfel de hotărâre prezintă o deficienţă gravă de conţinut, întrucât nu reglementează distinct şi limitativ ipotezele în care se poate declanşa procedura de revocare”, se precizează în motivarea CCR.
Curtea observă caracterul “foarte vag” al motivului de revocare, care nu este precizat “riguros”, astfel încât să acopere numai abaterile grave săvârşite de Avocatul Poporului, faptul că legea nu prevede dreptul la apărare al Avocatului Poporului, în cadrul unei proceduri transparente, care să asigure o audiere publică a acestuia, şi că nu există o procedură de contestare a hotărârii de revocare în faţa Curţii Constituţionale de către însăşi persoana revocată, toate aceste elemente constituind, separat şi împreună, “vicii de neconstituţionalitate” ale hotărârii Parlamentului supuse controlului instanţei constituţionale.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea