Una dintre modificările legislative ale controversatei OUG 114, ordonanţă adoptată în decembrie 2018 de către Guvernul Dăncilă, a fost posiblitatea ca românii să-şi poată transfera banii de la Pilonul II de pensii administrate privat la Pilonul I, adică la sistemul public de pensii. Autoritatea de Supraveghere Financiară a venit cu date ce arată ce impact a avut această măsură pe piaţă.
Potrivit datelor ASF, ce privesc perioada iunie – octombrie 2019, numai 397 de români au optat pentru mutarea contribuţiilor de la Pilonul II în sistemul public de pensii. Ca termen de comparaţie, la finalul lunii octombrie, Pilonul II de pensii avea circa 7,39 milioane de participanţi, scrie HotNews.
Din cei 397 de români care au ales să-şi mute contribuţiile, cei mai mulţi erau înscrişi la fondurile gestionate de NN Pensii (216 persoane), Allianz-Ţiriac Pensii (61 de persoane) şi BCR Pensii (43 de persoane).
Cum se realizează transferul
Cererea de retragere se face către compania care le gestionează pensiile private și va avea efect chiar din luna în care a fost depusă. În cazul celor care aleg asta, procentul de 3,75% din cota de 25% de CAS, care se ducea în contul pensiei private, se va vărsa în sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului spre Pilonul I vor rămâne în conturile personale ale acestora, gestionate în continuare de administratorul care le-a gestionat anterior fondul de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.