Potrivit ziarului Haaretz, există o explicație pe care puțini și-ar fi imaginat-o. Medicamentul antiviral de la Pfizer, despre care se spune că poate salva vieți, mai ales dacă este administrat în primele zile după infectare, se izbește de un zid al neîncrederii experților și chiar al pacienților.
S-a spus că medicamentul ar trebui să salveze multe vieți și să ușureze presiunea asupra spitalelor. Dar, potrivit Haaretz, punerea antiviralului la dipoziția oamenilor se dovedește a fi o provocare complexă, cu multe limitări, atât de ordin medical cât și administrativ. Organizațiile din domeniul medical se confruntă cu provocări complexe în administrarea medicamentului și cu un nivel ridicat de refuz al pacienților.
În practică, situația este complicată pentru că perioada de timp în care medicamentul este eficient e una limitată – până la cinci zile după infecție și, de preferință, în 72 de ore, după testul pozitiv. Acest lucru necesită identificarea pacienților și contactarea rapidă a acestora.
Mai mult, prescrierea medicamentului necesită o revizuire amănunțită a istoricului medical al pacientului și a altor medicamente pe care le ia, precum și o evaluare a riscului fiecărui pacient de a se îmbolnăvi grav.
Paxlovid nu poate fi luat împreună cu alte medicamente prescrise pentru afecțiuni cronice
Motivul este simplu: Paxlovid nu poate fi luat cu o serie de alte medicamente prescrise pentru afecțiuni cronice. În unele cazuri, este imposibil ca pacientul să obțină Paxlovid; în altele, pacientul trebuie să înceteze temporar să mai ia medicamentele obișnuite. Alți pacienți necesită o monitorizare atentă, de exemplu, cei care suferă de probleme ale funcției hepatice și renale.
Lista medicamentelor pentru care există o contraindicație la Paxlovid sau care necesită o monitorizare atentă este lungă, aici intrând cele pentru hipertensiune arterială, anticoagulante, pentru scăderea colesterolului, analgezice de diferite feluri, steroizi și o serie de tratamente pentru cancer. Toate acestea impun medicilor să ia în considerare foarte atent dacă pot să administreze Paxlovid.
Mare dificultate: găsirea pacienților simptomatici care nu iau alte medicamente
Instituțiile de geriatrie, care acoperă aproximativ 100.000 de persoane în vârstă, nu se grăbesc să ofere medicamentele pacienților cu coronavirus. „Marea dificultate este să găsești pacienți simptomatici care nu iau alte medicamente, cu interacțiuni care pot fi periculoase. Din fericire, varianta Omicron se dovedește a fi foarte ușoară la persoanele în vârstă care sunt vaccinate, astfel încât majoritatea vârstnicilor nu are nevoie de tratament”, spune prof. Nimrod Maimon, care conduce un azil de bătrâni.
Pacienții care sunt candidați potriviți trebuie însă să ia medicamentul în termen de cinci zile după ce s-au infectat sau au prezentat prima apariție a simptomelor.
Nu se știe cum va afecta antiviralul oamenii vaccinați
Un alt element demn de luat în seamă este că studiile clinice ale medicamentului se referă la pacienți nevaccinați și încă nu se știe cum va afecta antiviralul oamenii care au fost vaccinați.
Un sondaj publicat luni a constatat că 74% dintre pacienții dintr-un spital israelian care au luat medicamentul au simțit o îmbunătățire după tratament. 25% nu au simțit nicio schimbare și doar 1% s-au simțit mai rău. Aproximativ 850 de pacienți au fost tratați cu Paxlovid până acum, notează Haaretz.