„România este foarte dependentă pe termen scurt de fondurile furnizate de FMI. Acest lucru este cât se poate de sigur pentru că în două dintre cazurile precedente finanțarea FMI a fost suspendată și, în ambele situații, am asistat la corecții bruște ale cursului euro/leu și ale prețurilor CDSurilor”, a declarat Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist la Saxo Bank.
Prima de risc asociată țării noastre (CDS) rămâne în jurul valorii de 400 de puncte (echivalentul a 4% pentru un credit), nivel care ne menține în cele mai riscante zece țări din lume, conform datelor CMA Datavision de la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.
„Având în vedere agitația de pe scena politică de la sfârșitul anului trecut și simplul fapt că obligațiunile guvernamentale pe 10 ani se tranzacționează la un randament de 7%, de aceasta dată este timpul să se ofere rezultate politice. Până în prezent, actualul guvern pare să urmeze planul însă nu putem să nu remarcăm că acest lucru nu-i este tocmai profitabil în termeni de popularitate. Sprijinul pentru guvernare este în cădere, dar există oare o altă soluție? Nu, nu există. Indiferent dacă va fi același guvern sau altul sarcina va rămâne aceeași: realizarea reformelor propuse de FMI. Alternativa? Investitorii vor cere o cu totul altă primă de risc decât cea aplicată în prezent pentru a investi în România. Acest lucru va conduce la înrătățirea situației economice din România”, spune Blaajberg.