Vizita FMI care a început astăzi este foarte importantă și pentru prima de risc percepută de piețele străine pentru creditele din România, care ar putea crește în cazul în care nu vor apărea și rezultatele reformelor propuse de Guvern.
„România este foarte dependentă pe termen scurt de fondurile furnizate de FMI. Acest lucru este cât se poate de sigur pentru că în două dintre cazurile precedente finanțarea FMI a fost suspendată și, în ambele situații, am asistat la corecții bruște ale cursului euro/leu și ale prețurilor CDSurilor”, a declarat Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist la Saxo Bank.
Prima de risc asociată țării noastre (CDS) rămâne în jurul valorii de 400 de puncte (echivalentul a 4% pentru un credit), nivel care ne menține în cele mai riscante zece țări din lume, conform datelor CMA Datavision de la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.
„Având în vedere agitația de pe scena politică de la sfârșitul anului trecut și simplul fapt că obligațiunile guvernamentale pe 10 ani se tranzacționează la un randament de 7%, de aceasta dată este timpul să se ofere rezultate politice. Până în prezent, actualul guvern pare să urmeze planul însă nu putem să nu remarcăm că acest lucru nu-i este tocmai profitabil în termeni de popularitate. Sprijinul pentru guvernare este în cădere, dar există oare o altă soluție? Nu, nu există. Indiferent dacă va fi același guvern sau altul sarcina va rămâne aceeași: realizarea reformelor propuse de FMI. Alternativa? Investitorii vor cere o cu totul altă primă de risc decât cea aplicată în prezent pentru a investi în România. Acest lucru va conduce la înrătățirea situației economice din România”, spune Blaajberg.