Aflat la cea de-a 17-a ediție, Global Risks Report încurajează liderii să gândească în afara ciclurilor trimestriale de raportare și să genereze politici care să gestioneze riscurile și să modeleze agenda pentru anii următori. Ediția din acest an detaliază patru zone de riscuri emergente: securitatea cibernetică, competiția în spațiu, tranziția climatică dezordonată și presiunea adusă de migrație. Fiecare dintre acestea necesită coordonare globală pentru a fi depășite cu succes.
Patru zone de riscuri emergente
„Tulburările sanitare și economice accentuează decalajele sociale. Acestea, la rândul lor, creează tensiuni într-un moment în care colaborarea atât în cadrul societăților cât și în comunitatea internațională devine esențială pentru a asigura o redresare globală uniformă și mai rapidă. Liderii globali trebuie să se reunească și să agreeze o abordare coordonată pentru a aborda provocările globale continue și pentru a construi reziliența înainte să apară următoarea criză”, a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.
Carolina Klint, Risk Management Leader, Continental Europe, Marsh, afirmă: „Pe măsură ce companiile se recuperează post pandemie, acestea își concentrează eforturile asupra rezilienței organizaționale și a criteriilor ESG. În condițiile în care amenințările cibernetice cresc mai repede decât capacitatea de a le eradica definitiv, este clar că nici reziliența și nici gestionarea lor nu sunt posibile fără planuri serioase și sofisticate de management al riscurilor cibernetice. În mod similar în condițiile creșterii tensiunilor geopolitice și a dependenței față de sateliți, organizațiile trebuie să înceapă să înțeleagă impactul riscurilor spațiale asupra activității lor.”
Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group, a declarat: „Criza climatică rămâne cea mai mare amenințare pe termen lung cu care se confruntă omenirea. Eșecul de a acționa împotriva schimbărilor climatice ar putea reduce PIB-ul global cu o șesime, iar angajamentele asumate la COP26 nu sunt încă suficiente pentru a atinge obiectivul de 1,5oC. Nu este prea târziu pentru guvernele și întreprinderile să acționeze asupra riscurilor cu care se confruntă și să conducă o tranziție inovatoare, hotărâtă și favorabilă incluziunii, care protejează economiile și oamenii.”
Perspective noi asupra rezilienței la nivel național
Raportul se încheie cu reflecții asupra anului doi al pandemiei de COVID-19, oferind perspective noi asupra rezilienței la nivel național. Capitolul se bazează, de asemenea, pe concluziile furnizate de comunitățile de experți în risc ale World Economic Forum – Chief Risk Officers Community și Global Future Council on Frontier Risks – pentru a oferi sfaturi practice pentru implementarea rezilienței în cadrul organizațiilor.
Global Risks Report 2022 a fost elaborat cu sprijinul neprețuit al World Economic Forum’s Global Risks Advisory Board. De asemenea, beneficiază și de colaborarea continuă cu partenerii săi strategici, Marsh McLennan, SK Group și Zurich Insurance Group, precum și consilierii săi academici de la Oxford Martin School (Universitatea din Oxford), Universitatea Națională din Singapore și Centrul de management al riscului și proceselor de decizie Wharton (Universitatea din Pennsylvania).