După ce timp de doi ani, 2010-2011, exportul românesc a fost campionul Europei, refăcând cel mai rapid pierderile economiei din perioada de criză, 2012 a fost un an pe care nu-l putem numi prost, ci mai degrabă de stagnare. Astfel, exporturile au însumat 45 miliarde de euro, cu doar 0,5% mai puțin decât în 2011, iar importurile au fost de 55 miliarde de euro, cu 0,6% mai reduse decât în 2011. Ca urmare, deficitul balanței comerciale a fost de 9,6 miliarde de euro, cu circa 100 milioane de euro mai mic decât cel din anul 2011.
„Chiar dacă au scăzut, exporturile au fost mai active decât importurile, ceea ce s-a reflectat în scăderea deficitului comercial. Una peste alta, dacă în decembrie 2012 nu am fi avut o scădere destul de drastică a exporturilor, cu circa 5%, am fi putut încheia anul cu rezultate mult mai bune și ne-am fi apropiat de ținta pe care ne-o stabilisem, de 50 de miliarde de euro“, spune Mihai Ionescu.
Retragerea Nokia ne-a „costat“ 1,5 miliarde de euro
„Trebuie avut în vedere că, în 2012, ne-am fi putut clasa cu un volum mai mare de export, atingând, așa cum spuneam, chiar ţinta de 50 de miliarde de euro, dacă nu s-ar fi întâmplat câteva lucruri semnificative, cu un impact negativ nu numai asupra exporturilor, ci și a economiei românești, în general“, spune Ionescu. Este vorba în primul rând de retragerea companiei Nokia, care a însemnat 1,5 miliarde euro mai puţin la export. Apoi, compania Ford nu a venit cu un volum de producţie de circa 60.000 de unităţi, ci cu doar 30.000. Deci o altă pierdere, de circa jumătate de miliard de euro. La Oltchim, în 2012 nu s-a lucrat câteva luni de zile, pierderea la export fiind de circa 300 de milioane de euro. „Nu în ultimul rând, un alt factor care a afectat evoluţia exporturilor a constat în rezultatele slabe ale producţiei agricole.
Dacă în 2011 agricultura a reuşit să aibă un aport substantial, atât în balanţa de comerţ exterior, cât și la realizarea PIB, în 2012, dimpotrivă, exporturile au fost trase în jos de sectorul agricol, foarte afectat de seceta prelungită“, ne-a declarat Mihai Ionescu. Secretraul general al ANEIR consideră că economia românească nu s-a adaptat încă la nevoile pieţei locale și că politica guvernamentală trebuie să-şi focalizeze preocupările pentru a acoperi nevoile interne cu oferte interne.
Ce ne așteaptă în acest an?
„2013 se anunță mai bun decât anul trecut. De exemplu, în ianuarie am avut o creștere de 13,7% la exporturile extracomunitare, care reprezintă circa o treime din totalul exporturilor românești, iar în prima decadă a lunii februarie creșterea este de 16,1%. Pe de altă parte, sperăm să nu mai avem problemele pe care le-am avut în 2011 în agricultură. De asemenea, o serie de capacități de producție care nu au intrat în funcțiune anul trecut vor intra anul acesta și vor produce pentru export. În concluzie, anul acesta este posibil să avem la export un plus de trei până la cinci miliarde de euro“, conchide secretrarul general al ANEIR.
Este adevărat că nu putem produce bumbac, măsline, portocale sau banane, dar să importăm mărar, usturoi, pătrunjel și fel de fel de produse de seră este ruşinos, este antieconomic și chiar antinațional. Nu avem nicio scuză.
Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR