Autoritatile romane si cei 300.000 de pagubiti ca urmare a prabusirii FNI asteapta de la Vlas lamuriri privind evenimentele care au determinat colapsul celui mai mare fond de investitii si destinatia sumelor care s-au evaporat din conturi. Revenirea in tara a Ioanei Maria Vlas s-a produs la doua luni inaintea termenului de prescriere a dreptului investitorilor de a-si recupera banii, conform contractului semnat intre CEC si SOV Invest, administratorul fondului. Ioana Vlas nu a negat nici una din
Autoritatile romane si cei 300.000 de pagubiti ca urmare a prabusirii FNI asteapta de la Vlas lamuriri privind evenimentele care au determinat colapsul celui mai mare fond de investitii si destinatia sumelor care s-au evaporat din conturi. Revenirea in tara a Ioanei Maria Vlas s-a produs la doua luni inaintea termenului de prescriere a dreptului investitorilor de a-si recupera banii, conform contractului semnat intre CEC si SOV Invest, administratorul fondului. Ioana Vlas nu a negat nici una dintre acuzatiile care i-au fost aduse, dar a declarat ca toate actiunile ei au fost intreprinse la ordinul lui Sorin Ovidiu Vantu. Intoarcerea in tara a fostului presedinte al FNI poate face ceva lumina in felul in care a functionat respectiva institutie financiara. In urma marturisirilor sale, Ioana Vlas ar putea fi arestata pentru o perioada lunga de timp, dar, in absenta unor documente sau a unor probe materiale, este greu de crezut ca va mai fi recuperat vreun leu din banii acumulati si disparuti din fond.
Contractul saptamanii
Protocolul de aderare a Romaniei la NATO a fost semnat la Bruxelles de ministrul de externe Mircea Geoana. Reprezentantul diplomatiei romane a declarat ca, astfel, „Romania este invitata sa ia loc la masa principala a decidentilor occidentali”. Inainte de aderarea efectiva, parlamentele celor 19 state membre ale aliantei trebuie sa ratifice protocoalele de aderare al celor sapte state nou admise. Aceste gesturi diplomatice nu imbunatatesc insa imaginea Romaniei in ochii Uniunii Europene: in parteneriatul de aderare, Comisia Europeana a accentuat din nou faptul ca Romania nu indeplineste criteriile economice de aderare la Uniune, stabilite la summitul de la Copenhaga, in 2002.
Compromisul saptamanii
Premierul Adrian Nastase s-a intalnit cu primarul Capitalei, Traian Basescu, dupa ce, timp de doi ani, a refuzat in mod constant sa-l primeasca. Intalnirea vine imediat dupa publicarea unui sondaj, comandat chiar de PSD, care arata ca, in Bucuresti, Basescu ar fi reales primar cu 75% din voturi si dupa ce presedintele Ion Iliescu s-a implicat personal in medierea conflictului intre PSD si primar. Tensiunile intre partidul de guvernamant si Basescu au dus la blocarea unor importante credite externe destinate modernizarii Capitalei si au impiedicat, timp de mai multe luni, orice lucrari de reparare a drumurilor.
Evenimentul saptamanii
Protestele prelungite ale sindicatelor de la Brasov au pus Guvernul in situatia de a amana inceperea disponibilizarilor si de a negocia acordarea unui numar mult mai mare de salarii compensatorii celor concediati. Demonstratiile de strada s-au extins la Bucuresti si Hunedoara, determinand Guvernul sa formeze o echipa de negociere care sa discute cu sindicatele. Dupa anuntul privind disponibilizarile si ca urmare a miscarilor de protest, autoritatile locale au pus pe tapet ideea crearii unor parcuri industriale in zona Brasovului, proiecte care ar putea atrage o parte dintre disponibilizati. Aceasta este, deocamdata, singura idee care ar putea duce la angajarea unei parti din cei 20.000 de salariati concediati pana in luna iunie.
Vizita saptamanii
Premierul rus Mihail Kassianov sa aflat pentru doua zile la Bucuresti, impreuna cu o delegatie de oameni de afaceri. Vizita vine la scurt timp dupa ce doua companii rusesti si-au anuntat intentia de a participa la privatizarea companiei Petrom. Discutiile cu autoritatile romane s-au purtat in jurul Tratatului de baza romano-rus si al cresterii implicarii investitorilor rusi in economia romaneasca, prin intensificarea schimburilor comerciale si crearea de societati mixte. Exporturile romanesti in Rusia au totalizat doar 40 de milioane de dolari, in timp ce deficitul balantei comerciale bilaterale atinge 1,2 miliarde de dolari. Ion Iliescu a fost invitat, cu aceeasi ocazie, la Moscova, pentru a semna Tratatul romano-rus.