Un rol crucial în diagnosticarea precoce a cancerului de sân îl constituie prevenția corectă, dar mai ales recunoașterea timpurie a oricăror semnale de alarmă. Doamnele trebuie să știe că o simplă vizită la medicul de familie nu este de ajuns și că este recomandat să își verifice singure sânii lunar. Dacă observă vreo modificare, trebuie să se prezinte fără întârziere pentru consult la un medic specialist, de preferință la un expert în senologie. Tot în categoria unor reguli utile de viață pentru femeia modernă intră și sfaturile privind respectarea unui regim de viață sănătos: renunțarea la fumat și la alcool, menținerea unei greutăți corporale optime, atât prin exerciții fizice, cât și printr-o alimentație echilibrată, care trebuie să abunde în fructe și legume proaspete, semințe, alune și carne albă.
Screeningul cancerului de sân începe, de regulă, de la vârsta de 40 de ani, mai devreme chiar în cazul femeilor cu factori de risc suplimentari. Principala investigație recomandată în acest scop este mamografia, preferabil mamografia digitală cu tomosinteză, deoarece permite obținerea unei imagini tridimensionale a sânului și observarea mai ușoară a eventualelor probleme ale sânului, chiar și la pacientele cu țesut mamar mai dens. Atunci când screeningul cancerului de sân debutează înainte de 40 de ani, dar și în alte situații speciale, se preferă ca metode ecografia de sân și examenul RMN al sânului.
Printre semnalele de alarmă în cancerul mamar, cele care ar trebui să atragă atenția oricărei femei, dar mai ales doamnelor trecute de 40 de ani, sunt descoperirea prin palpare a unui nodul sau a unei zone îngroșate la nivelul sânului, modificări de formă ori de aspect ale sânului (schimbarea culorii pielii sânului sau apariția unor eroziuni – rosături sau adâncituri la nivelul acestuia), precum și retragerea, mult mai vizibilă, a mamelonului.
Diagnosticul de cancer de sân se pune în mai multe etape. Primul pas îl reprezintă descoperirea unei tumori prin palparea sânilor și axilelor, urmează ecografia mamară, tehnică neinvazivă care poate oferi detalii despre localizarea tumorii și care poate stabili dacă formațiunea este solidă sau este doar un chist, și mamografia – o examinare care folosește raze X, cu valoare diagnostică ridicată. Rezonanța magnetică mamară va oferi informații precise despre localizarea și numărul tumorilor descoperite, iar în final pacientei i se va recomanda și o biopsie mamară, singura metodă prin care se poate pune un diagnostic de certitudine.
Pentru alegerea celui mai potrivit tratament pentru cancerul de sân, este necesară stadializarea tumorii, care implică o serie de investigații, recomandate de medicul curant: analize de sânge, inclusiv markeri tumorali, mamografie, scintigrafie osoasă, investigație prin rezonanță magnetică a sânului, tomografia computerizată la cap, torace și abdomen, precum și tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT).
Tratamentul cancerului de sân este stabilit de comisia oncologică multidisciplinară, în funcție de tipul histologic al tumorii, de stadiul și de mărimea acesteia și de sensibilitatea celulelor tumorale la hormoni. Abordarea terapeutică este complexă, implicând intervenția chirurgicală, chimioterapia, radioterapia, hormonoterapia și imunoterapia, după caz.