Remes doreste relaxare fiscala
Ministerul Finantelor propune un proiect de modificare a Ordonantei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, care prevede, in principal, reducerea cuantumului acestuia de la 38% la 20%. La determinarea profitului impozabil urmeaza sa se ia in calcul toate castigurile realizate, inclusiv cele din investitii financiare. Proiectul are in vedere schimbarea modalitatii de calcul a profitului impozabil si acordarea unor scutiri la plata acestui impozit. Proiectul de ordonanta ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul fiscal 2000.

Reprezentantii Consiliului Economic si Social vor face parte din Comisia pentru strategia de dezvoltare pe termen mediu
Presedintele Emil Constantinescu a solicitat includerea unor reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor, sub egida Consiliului Economic si Social, in Comisia pentru strategia de dezvoltare pe termen mediu, care va fi infiintata de Guvern, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International. Seful statului a anuntat ca nu va mai promulga acte normative care intra in competentele CES, dar nu au avizul acestui organism care detine un rol consultativ in stabilirea politicilor economice si sociale. Potrivit purtatorului de cuvant al Presedintiei, Rasvan Popescu, autoritatile au promovat, in ultimul timp, aproximativ 100 de acte normative, fara a le inainta CES spre avizare. Emil Constantinescu propune, totodata, Executivului ca un reprezentant CES sa fie invitat permanent la sedintele de Guvern, iar sindicatele si patronatele sa fie consultate la alcatuirea bugetului de stat.

Aproape 200.000 de pensionari vor primi pensiile marite in luna decembrie
Pensiile al caror cuantum este situat sub limitele minime stabilite de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) vor creste, in medie, cu aproape 120.000 lei. Guvernul a stabilit si limitele minime pentru fiecare categorie de pensii, si anume 635.044 lei pentru pensionarii cu vechime integrala, 469.766 lei pentru cei cu vechime incompleta, 541.513 lei pentru pensionarii cu invaliditate de gradul intai, 469.766 lei pentru cei cu invaliditate de gradul al doilea si 343.914 lei pentru pensionarii cu invaliditate de gradul al treilea. In cazul pensionarilor pentru limita de varsta cu vechime integrala, cresterea medie a pensiei va fi de 57.686 lei, pentru cei cu vechime incompleta va fi de 161.120 de lei, iar pentru urmasi, aceasta crestere medie va fi de 54.892 lei. Pensionarii incadrati in gradul intai de invaliditate vor beneficia de o crestere medie a pensiei de 127.142 lei, cei incadrati in gradul al doilea de invaliditate vor avea o crestere medie de 106.138 lei, iar pensionarii cu invaliditate de gradul al treilea vor beneficia de o crestere medie a pensiei de 41.024 lei. Pentru aproximativ 20.000 de pensionari cu vechime incompleta, cresterile pensiilor se vor situa intre 300.000 si 400.000 lei. Prin aceeasi hotarare s-a stabilit ca, incepand cu 1 decembrie, cuantumul pensiilor de urmas nu poate fi mai mic de 50 la suta, 75 la suta ori 100 la suta din pensia minima pentru gradul doi de invaliditate, in functie de numarul urmasilor, indiferent de data inscrierii la pensie.

Doar jumatate din medicii bucuresteni s-au privatizat
Doar 50 la suta dintre medicii bucuresteni care puteau sa preia gratuit in folosinta cabinetele in care lucrau s-au privatizat, restul preferand sa ramana, inca, in sistemul sanitar de stat, a anuntat Adrian Neacsu, Seful Directiei de Sanatate Publica. Medicii nu vor sa devina proprietarii cabinetelor, deoarece se tem ca veniturile vor fi mai mici decat actualele salarii, ca bugetul de practica acordat de Casa de asigurari nu va acoperi cheltuielile curente si ca vor fi obligati sa achite din buzunarul propriu sumele aferente intretinerii. Aceiasi medici sustin si ca in cabinete nu exista nici macar dotarea minima necesara investigatiilor de rutina. Medicii din policlinici care nu vor sa se privatizeze pot ramane in sistemul de stat, daca unitatea se transforma in Centru Medical sau in Centru de Diagnostic si Tratament. Cei mai multi dintre medicii care s-au privatizat sunt doctori de familie, si asta dupa ce conducerea Casei de asigurari de sanatate i-a atentionat ca, daca nu vor semna contractele de comodat pentru preluarea cabinetelor, nu vor mai putea fi salarizati. La nivel national, cele mai multe cabinete preluate in comodat se inregistreaza in judetele Suceava – 595, Prahova – 482 si Dolj – 351. La polul opus se situeaza judete precum Mures – 42, Cluj – 74 si Covasna – 79. In Capitala, au fost privatizate 160 de cabinete medicale, a mai anuntat Adrian Neacsu, citat de Mediafax.

Guvernul se pregateste pentru summitul UE de la Helsinki
Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, Planul de masuri pe termen scurt al Romaniei, in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Planul are la baza Parteneriatul de Aderare la UE, Programul National de Integrare in UE si raportul Comisiei Europene din data de 13 octombrie. Ministrul integrarii europene, Alexandru Herlea, a aratat ca, in privinta realizarii criteriilor politice de aderare, masurile care trebuie adoptate vizeaza modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, adoptarea proiectului de lege pentru combaterea tuturor formelor de discriminare, precum si a legilor proprietatii. „Dupa toate probabilitatile, Romania va fi nominalizata la Helsinki printre tarile care vor incepe negocierile de aderare la UE, dar ea va incepe aceste negocieri intr-un numar extrem de limitat de domenii”, a spus Alexandru Herlea.
Premierul Radu Vasile i-a trimis comisarului european pentru extinderea Uniunii Europene, Gunter Verheugen, raspunsul Romaniei la obiectiile Comisiei Europene privind copiii institutionalizati si starea economiei, preconditii ce urmeaza sa fie luate in calcul in luarea unei decizii asupra initierii de negocieri de aderare a Romaniei la UE.

Un nou pas in privatizarea BRD
Fondul Proprietatii de Stat a vandut Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 5% din actiunile pe care le mai detine la Banca Romana de Dezvoltare, valoarea tranzactiei fiind de 20,8 milioane de dolari.
Vanzarea catre BERD a unui pachet de actiuni este a doua etapa a privatizarii BRD. Ultima va consta in vanzarea actiunilor pe care le mai detine FPS in prezent, 9,86% din capitalul bancii, prin oferta publica pe piata interna si prin certificate de depozit, pe piata externa. Semnarea contractului dintre FPS si BERD a fost precedata de incheierea unui nou contract de imprumut intre BRD si BERD, in valoarea de 45,2 milioane dolari.
Suma este destinata creditarii intreprinderilor mici si mijlocii, „in conditii mult mai flexibile decat in cazul intreprinderilor de stat”, a declarat pentru Mediafax Bogdan Baltazar, presedintele Consiliului de Administratie al BRD-GSG. Imprumutul in valoare de 45,2 milioane de dolari este al doilea obtinut de BRD de la BERD si trebuie rambursat in 2006.

Nordul tarii a atras investitii straine
In luna octombrie, in Romania, s-au investit mai multi bani din strainatate decat in perioada precedenta. Oficiul National al Registrului Comertului informeaza ca valoarea capitalului social in valuta investit in Romania, in luna octombrie, se ridica la 15,3 milioane de dolari, cu cinci milioane de dolari mai mult fata de luna anterioara. Numarul societatilor cu participare straina la capital, infiintate in octombrie, a fost de 633, fata de 670, in septembrie.
Aproape 80% din valoarea totala a capitalului in valuta a fost investita in judetul Botosani, care a atras 12,2 milioane dolari, prin cinci noi societati cu participare straina la capital.
Cu un volum al investitiilor de peste 12,3 milioane dolari, Italia ocupa primul loc in clasamentul principalelor state de provenienta a capitalului in valuta investit in octombrie, in Romania. Pe locurile urmatoare se situeaza Olanda – cu 1,04 milioane dolari, Grecia – cu 644.000 dolari si Germania – cu 380.000 dolari.r
r
Radiodifuziunea are conducere nouar
Consiliul de Administratie al Radiodifuziunii si noul presedinte, Andrei Dimitriu, au fost instalati oficial, saptamana trecuta, intr-o sedinta la care au participat senatorul Eugen Vasiliu si deputatul Gabriel Tepelea, presedintii celor doua comisii de cultura, arte si mass-media din Parlament.r
Andrei Dimitriu a fost validat de catre Parlament, cu 291 voturi „pentru” si 72 „impotriva”. Pana la numirea lui Andrei Dimitriu, functia de presedinte al CA a fost detinuta de Nora Rebreanu. Ceilalti membri ai CA, validati de Parlament, sunt Nora Rebreanu si Dragos Seuleanu – propusi de PDSR, Andrei Dimitriu si Elena Perdichi – PNTCD, Stefan Naciu – PD, Boros Zoltan – UDMR, Ducu Bertzi – PNL, Tudor Stanciu – PRM, Voicu Enachescu – minoritati, Alexandru Lazescu – Presedintie, Gabriela Stoica – Guvern, Razvan P. Dumitrescu si Valentin Moise – propusi de Radiodifuziune.r
r
Liderii UDMR s-au consultat cu Guvernul de la Budapesta despre modalitatea de infiintare a universitatii maghiarer
O delegatie a UDMR, condusa de presedintele Marko Bela si de presedintele executiv, Takacs Csaba, a discutat cu reprezentantii guvernului ungar modalitatile concrete referitoare la infiintarea universitatii maghiare particulare din Romania. Guvernul de la Budapesta va aloca pentru infiintarea acestei institutii suma de doua miliarde forinti – aproximativ opt milioane dolari – fonduri care vor fi derulate prin intermediul unei fundatii constituite din reprezentantii bisericilor maghiare din Romania – Romano-Catolica, Protestanta si Reformata. Barabas Janos, secretarul cu probleme de cultura si presa al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, a declarat recent ca cea mai potrivita varianta de universitate maghiara este modelul propus de UDMR, potrivit caruia centrul institutiei ar fi la Cluj-Napoca, iar in orasele Targu, Mures, Oradea, Satu Mare, Alba, Covasna si Harghita ar urma sa functioneze sectii si facultati. Barabas Janos considera ca universitatea maghiara trebuie sa aiba si sectii cu predare in limba romana, pentru a reflecta realitatea etnica din Transilvania.tr