Scad economiile populatiei. Economiile populatiei
au scazut cu 1% in luna mai, la 42.599 miliarde de lei. Potrivit BNR, aceasta scadere s-a produs in conditiile in care economiile populatiei s-au orientat preponderent catre certificatele de trezorerie emise de Ministerul Finantelor, care au continuat sa concureze depozitele bancare. Astfel, volumul titlurilor de stat detinute de populatie s-a majorat cu 9,2% si a ajuns la 6.999 miliarde de lei.
Specialistii IT migreaza spre Vest. Romania este amenintata de o criza de specialisti in retele informatice, din cauza migrarii acestora catre tarile occidentale, unde salariile sunt mult mai atractive, a declarat Dan Girlasu, director general pentru Romania al companiei mondiale de retele Cisco Systems. Conform unui studiu efectuat recent de International Data Corporation (IDC), la cererea Cisco Systems, peste trei ani, in Romania va exista un deficit de peste 1.500 de specialisti in retele pentru Internet. Cisco Systems a demarat, in luna mai a anului trecut, impreuna cu autoritatile guvernamentale romane, un program de pregatire teoretica si practica in domeniul retelelor pentru Internet. Aceste cursuri se desfasoara,in prezent, in 51 de institutii de invatamant superior din Romania, fiind integrati aproape 300 de studenti.
Banca Mondiala va acorda Romaniei aproape 700
milioane dolari. Andrew Vorkink, directorul pentru Romania si Bulgaria din cadrul Bancii Mondiale, a confirmat ca institutia pe care o reprezinta va aloca Romaniei, in urmatoarele 12 luni, o finantare cuprinsa intre 600 si 700 de milioane de dolari. Din aceasta suma, 400 milioane dolari vor fi rezervate programului PSAL II, care va fi initiat cat mai rapid, iar restul sumei va fi acordat pentru mai multe programe in domeniul infrastructurii, al fondurilor de pensii si al imbunatatirii mediului de afaceri. Banca Mondiala a finantat in Romania 27 de proiecte, dintre care 20 sunt in curs de implementare.
Romania isi promoveaza imaginea pe Internet.
Imaginea Romaniei, precum si oportunitatile de investitii si de afaceri, vor fi promovate prin Internet, pe baza proiectului „Romania Gateway”, finantat de Guvern printr-o componenta a Programului de Dezvoltare Institutionala a Sectorului Privat, convenit cu Banca Mondiala. Proiectul „Romania Gateway” reprezinta un portal web, destinat dezvoltarii comunicarii institutionale, interguvernamentale, precum si a comertului si tranzactiilor electronice. Site-ul va include si o descriere a cadrului economic, politic, social si cultural, precum si stiri, centre de tranzactii si orientare
profesionala. Portalul va fi definitivat in luna mai 2001, dupa ce in lunile iulie si decembrie 2000 vor fi prezentate versiuni intermediare. Incepand cu anul viitor, „Romania Gateway” va deveni principala sursa on-line de informatii generale si de afaceri pentru Romania. La realizarea proiectului „Romania Gateway” mai participa si Microsoft Romania, Compaq Computer Romania, ICL Romania, Oracle Romania.
Acord de asociere Lafarge-Arcom. Grupul Lafarge a semnat cu societatea romaneasca de constructii Arcom un acord de asociere 50/50, care se refera la o uzina de placi de gips-carton construita recent in apropierea Bucurestiului. Capacitatea de productie actuala este de 3,5 milioane de metri patratI pe an si va fi marita in viitorul apropiat. Datorita acestei uzine, Grupul Lafarge, in asociere cu Arcom, devine singurul producator local de placi de gips-carton.
Banca Comerciala Romana a vandut cecuri de calatorie in valoare de aproape patru milioane dolari. Banca Comerciala Romana (BCR) a vandut, in primele sase luni ale acestui an, cecuri de calatorie cu o valoare de aproape patru milioane de dolari, in crestere cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. BCR ofera cecuri de calatorie American Express si Thomas Cook si accepta toate tipurile de cecuri de calatorie. Cecurile de calatorie sunt emise in diverse valute si cu diferite valori: dolari
americani – cu valori de 20, 50, 100, 500, 1.000, dolari canadieni – 20, 50, 100, 500, marci germane – 50, 100, 200, 500, franci francezi – 200, 500, 1.000, lire sterline – 50, 100, 200.
ABN Amro Romania desemnata cea mai buna in Romania. Echipa de specialisti a ABN Amro Securities Romania a fost desemnata, pentru a doua oara consecutiv, ca fiind prima in topul echipelor de specialitate ce acopera Romania, de catre compania de consultanta strategica Greenwich Associates. Conform datelor pentru Romania, rata de penetrare a rapoartelor de companie realizate de ABN Amro Securities este de 37%, iar rapoartele de tara sunt utilizate de 42% din investitorii chestionati. Din punctul de vedere al calitatii activitatii de analiza pe pietele emergente din Europa, ABN Amro este pozitionata pe locul trei. Reteaua ABN Amro are peste 175 de ani de experienta si este formata din 3.500 de filiale, cu 100 de mii
de angajati care acopera 75 de tari de pe cinci continente.