Esentialul saptamanii

Postav Azuga isi redeschide portile Societatea Postav Azuga va reincepe de la 1 aprilie activitatea, dupa ce cu un an in urma a fost inchisa operational. Potrivit Mediafax, aproximativ jumatate din cei sase sute de fosti salariati ai fabricii de postav vor fi reangajati in urma unui concurs, care va avea loc la inceputul lunii viitoare. Noul proprietar, Constantrin Samson, spune ca salariul mediu la Postav Azuga se va ridica la 1,5 milioane lei si ca va investi aproximativ un milion de dolari, p

Postav Azuga isi redeschide portile
Societatea Postav Azuga va reincepe de la 1 aprilie activitatea, dupa ce cu un an in urma a fost inchisa operational. Potrivit Mediafax, aproximativ jumatate din cei sase sute de fosti salariati ai fabricii de postav vor fi reangajati in urma unui concurs, care va avea loc la inceputul lunii viitoare. Noul proprietar, Constantrin Samson, spune ca salariul mediu la Postav Azuga se va ridica la 1,5 milioane lei si ca va investi aproximativ un milion de dolari, pana la sfarsitul anului, pentru retehnologizarea fabricii. Constantin Samson a cumparat pachetul de 70 la suta din actiunile societatii Postav Azuga la a patra licitatie organizata de FPS pentru vanzarea acestei fabrici.

Francezii patroneaza apa „Micului Paris”
Compania franceza Generale des Eaux-Vivendi a castigat licitatia organizata de Primaria Bucurestiului, pentru concesionarea serviciilor de apa si canalizare ale Capitalei. Pretul mediu oferit de compania castigatoare a fost de 2.054 de lei pe metru cub de apa, fata de 2.683,41 de lei oferit de IWL si 3.499,25 de lei anuntat de Suez Lyonnaise des Eaux. Reprezentantul companiei castigatoare, Jean Patrice Poirier, a declarat ca poarta negocieri cu alte doua mari orase din Romania, pentru concesionarea altor servicii publice locale. Pana in toamna acestui an, cand va fi definitivat contractul de concesiune intre Primarie si firma romaneasca Apa Nova SA, reprezentanta a companiei franceze, Vivendi va trebui sa faca dovada ca dispune de surse de finantare atrase si capital propriu, pe baza unei garantii limitate din partea sectorului privat.

Cupoane pentru producatorii agricoli
Potrivit declaratiilor facute de ministrul agriculturii, Ioan Avram Muresan, cupoanele pentru agricultori sunt valabile pana la data de 30 noiembrie 2000. Producatorii pot achita pe baza cupoanelor seminte certificate, inclusiv cartofi; material de plantat certificat; folie de polietilena pentru agricultura; ingrasaminte chimice; pesticide; furaje combinate; medicamente pentru combaterea bolilor parazitare si de reproductie la animale; lucrari mecanice agricole. Valoarea unui cupon este de 100.000 de lei. Distribuirea cupoanelor se va face prin Posta Romana, acestea putand fi ridicate de catre producator sau de o persoana mandatata de acesta.

Scade volumul investitiilor straine
Valoarea capitalului social in valuta investit in Romania in luna februarie s-a cifrat la 9,63 de milioane de dolari, in scadere cu peste sapte milioane de dolari fata de volumul capitalului atras in ianuarie. Statisticile arata ca principalele zone in care este atras capitalul strain sunt Banatul, Ardealul si Capitala. Din totalul capitalului in valuta aferent lunii februarie, aproape patru milioane de dolari au fost investiti in judetul Harghita, iar 3,9 milioane de dolari in judetul
Ilfov. In luna ianuarie, aproape intregul capital in valuta a fost investit in Bucuresti (9,1 milioane de dolari) si in judetul Timis (7,1 milioane de dolari).

Dialog ofera clientilor noi facilitati
Dialog a devenit primul serviciu de telefonie mobila din Romania care ofera clientilor sai posibilitatea de a apela gratuit numerele de telefon de forma 018080XXX. Pana acum, numerele „TeleAcces Gratuit” puteau fi accesate exclusiv din reteaua de telefonie fixa. Aceasta facilitate permite clientilor Dialog si ALO sa participe la diverse promotii, concursuri, sondaje de opinie sau jocuri televizate apeland direct de pe telefonul mobil numerele de telefon alocate acestor actiuni de catre compania Trans Tel Service.

BTR a deschis o noua sucursala
Banca Turco-Romana a deschis o noua sucursala, a 18-a din tara si a sasea din Bucuresti, in cartierul Dorobanti. Investitia face parte din programul de extindere teritoriala si concentrare pe domeniul serviciilor la ghiseu. Noua sucursala ofera toata gama de servicii si produse bancare.

Afaceristii americani acuza birocratia romaneasca
Ambasadorul SUA in Romania, James Rosapepe, a deschis la Centrul American lucrarile unui seminar care ofera oamenilor de afaceri americani posibilitatea de a adresa direct Guvernului roman plangeri legate de birocratia si legislatia excesiva care impiedica desfasurarea afacerilor in Romania. Organizatorul seminarului, Centrul pentru Reforma Institutionala si Economie Subterana (IRIS), din cadrul Universitatii Maryland, lucreaza in cooperare cu guvernul roman pentru rezolvarea problemelor legate de reforma administrativa si dezvoltarea sectorului privat din Romania. IRIS ofera servicii de consultanta si cercetare pe probleme de reforma institutionala si politici economice.

Remes cere ingaduinta de la FMI
Ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, a anuntat ca Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei au cerut extensia tehnica, cu 60 de zile, a acordului cu FMI, care expira la 31 martie. Remes a spus ca scrisoarea in acest sens „a fost data pe circuitul FMI” si ca, daca nu va exista un punct de vedere contrar, ea va fi aprobata de catre FMI in mod „automat”. Extensia tehnica cu 60 de zile a acordului cu FMI va fi aprobata dupa ce Fondul va analiza modul in care nivelul cheltuielilor prevazut in buget poate sa devina compatibil cu obiectivul unui deficit bugetar de 3% din PIB. Fondul Monetar International are rezerve in privinta capacitatii Guvernului de a tine sub control nivelul cheltuielilor bugetare.
Acordarea extensiei tehnice va face posibila prelungirea cu 11 luni a actualului acord incheiat cu FMI. Ministrul finantelor a declarat saptamana trecuta, la comisiile parlamentare de buget-finante, ca structura bugetului de stat pe 2000 este agreata de FMI si ca singura obligatie pentru incheierea acordului este adoptarea de catre Parlament a acestui proiect de buget, cu deficitul de 3% si fara o majorare a cheltuielilor si subventiilor pentru unitatile cu grave probleme economice. Remes a precizat ca, in privinta veniturilor bugetare, FMI si Guvernul au „aprecieri identice”, insa cresterile salariale de la sfarsitul anului trecut „nu au fost de natura sa aduca o apreciere superlativa din partea Fondului”. Ministrul finantelor a aratat ca FMI a acceptat totusi structura cheltuielilor si ca proiectul de buget trebuie adoptat de Parlament pana cand va avea loc intrunirea board-ului FMI.