Esentialul saptamanii

MLPAT a prezentat Executivului o nota privind reducerea riscului seismic la constructiile existente. Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului a prezentat, in ziua de 18 noiembrie a.c., Guvernului o nota in care se precizeaza ca, pana in prezent, au fost expertizate 3.187 cladiri din 22 judete (2.400 cladiri din Municipiul Bucuresti), la solicitarea proprietarilor, si ca 110 cladiri din Bucuresti, cu peste 4 etaje si construite inainte de 1940, au fost incadrate in clasa I de risc

MLPAT a prezentat Executivului o nota privind reducerea riscului seismic la constructiile existente.
Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului a prezentat, in ziua de 18 noiembrie a.c., Guvernului o nota in care se precizeaza ca, pana in prezent, au fost expertizate 3.187 cladiri din 22 judete (2.400 cladiri din Municipiul Bucuresti), la solicitarea proprietarilor, si ca 110 cladiri din Bucuresti, cu peste 4 etaje si construite inainte de 1940, au fost incadrate in clasa I de risc seismic. Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Nicolae Noica, a subliniat necesitatea unor actiuni suplimentare pentru reducerea riscului seismic la constructiile existente, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Adriana Saftoiu. In urma acestei note, Executivul a imputernicit MLPAT sa organizeze si sa finanteze, din fondurile alocate, expertiza tehnica obligatorie a cladirilor cu peste 4 etaje, construite inainte de 1940, si a celor ce constituie pericol public. Suma necesara executarii lucrarilor de consolidare este de 1.190 miliarde lei. Ministrul Nicolae Noica a declarat ca va propune, in sedinta de saptamana aceasta a Guvernului, un proiect de hotarare privind alocarea unor sume pentru imbunatatirea intregii retele de inregistrare seismica din tara.

Demiterea lui George Karaplis din functia de director de relatii externe la OTE va fi urmata, probabil, de inlocuirea sa de la conducerea RomTelecom.
Dupa demiterea din functia de director de relatii externe la operatorul de telecomunicatii OTE, din Grecia, a lui George Karaplis, este putin probabil ca acesta sa ramana presedinte al Consiliului de Administratie al RomTelecom, au declarat surse din cadrul companiei. George Karaplis a fost demis saptamana trecuta, responsabilitatile sale fiind preluate de presedintele OTE si de directorul executiv al companiei. Karaplis este presedintele Consiliului de Administratie de la RomTelecom, a fost director financiar la OTE pana luna trecuta si a jucat rolul principal in extinderea operatorului grec, prin achizitii, in regiunea balcanica. Pentru schimbarea presedintelui CA este necesara convocarea unei adunari generale extraordinare a actionarilor companiei, precum si acceptul statului roman, au precizat sursele citate. Directorul general al companiei, George Symeonides, a cerut demisia directorului Karaplis in urma disputelor privind finantarea cumpararii operatorului bulgar de telecomunicatii si a criticilor privind achizitia pachetului de actiuni de la RomTelecom, preciza recent Financial Times. Disputa privind operatorul bulgar se refera la termenii de lansare a unei emisiuni de obligatiuni, in valoare de 800 milioane dolari, prin care se finanteaza achizitia a 51% din compania bulgara BTC, achizitie realizata in parteneriat cu operatorul olandez de telecomunicatii, KPN.

Romania a acceptat propunerea UE privind formarea unui grup international de experti care sa elaboreze o strategie de dezvoltare pe termen mediu.
Autoritatile de la Bucuresti au acceptat propunerea comisa-rului european pentru extinderea UE, GALnther Verheugen, de a colabora cu expertii UE in vederea elaborarii unei strategii de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu, au declarat surse participante la intrevederea presedintelui Emil Constantinescu cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi. Presedintele Emil Constantinescu a discutat, saptamana trecuta, cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, propunerea comisarului UE pentru extindere, GALnther Verheugen, referitoare la constituirea unui grup mixt UE-FMI-Banca Mondiala, care sa asiste autoritatile romane in procesul de reforma. GALnther Verheugen a propus, printr-o scrisoare adresata premierului Romaniei, formarea unui grup de experti ai UE, FMI si Bancii Mondiale, care sa elaboreze un program economic pe termen mediu si sa monitorizeze punerea lui in aplicare. Premierul Radu Vasile a acceptat, in principiu, propunerea comisarului european, dar a precizat ca din acest grup ar trebui sa faca parte si experti romani. GALnther Verheugen a vizitat Romania pe data de 27 octombrie a.c.

Ministrul finantelor sustine ca Romania va primi transa a doua din imprumutul stand-by cu FMI in acest an.
Ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, sustine in continuare, „cu toata responsabilitatea”, ca Romania va primi transa a doua din imprumutul stand-by cu FMI in acest an. „Vom primi transa a II-a, integral, inainte de Summitul de la Helsinki”, a spus Remes. Situatia in privinta transei a doua este in acest moment neclara, intrucat Ministerul Finantelor sustine ca Romania va primi banii, iar FMI spune ca nu s-a hotarat nimic. La inceputul lunii decembrie, este asteptata la Bucuresti o misiune a FMI, care sa discute bugetul pe anul 2000.

Romania si Banca Europeana de Investitii au semnat doua contracte de finantare. Romania si Banca Europeana de Investitii (BEI) au semnat, in ziua de 19 noiembrie, la Bucuresti, doua contracte de finantare: Proiectul de reabilitare si constructie autostrazi, in valoare de 210 milioane euro, si Proiectul de reabilitare a transportului urban in Bucuresti, in valoare de 63 milioane euro, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor. Imprumuturile sunt acordate in conditii avantajoase, cu dobanda standard a BEI, pentru o perioada de 25 de ani – din care sase ani, perioada de gratie, respectiv, 20 de ani, din care cinci ani, perioada de gratie. Proiectul de reabilitare si constructie autostrazi, ce urmeaza sa fie realizat de Administratia Nationala a Drumurilor, are ca principale obiective construirea autostrazii Bucuresti-Fetesti (134 km) si reabilitarea autostrazii Fetesti-Cernavoda (17 km) si va fi finalizat pana in anul 2004