Facilitati pentru ELF. Titeiul si gazele naturale extrase la o adancime mai mare de 100 de metri sunt scutite de impozite si comisioane vamale pentru export. Actul normativ care reglementeaza scutirea a fost emis in vederea derularii contractului dintre SNP Petrom si compania franceza ELF, pentru explorarea perimetrului Neptun aflat pe platoul continental al Marii Negre. SNP Petrom si ELF Aquitaine au semnat, la sfarsitul
anului 1998, documentele pentru concesionarea blocului petrolifer Neptun din Marea Neagra, pentru o perioada de 30 de ani. Explorarea in astfel de zone implica un important efort financiar si angajarea unor tehnologii de explorare de varf, de care SNP Petrom, titularul petrimetrului, nu dispune. Programul initial de lucrari, care se executa in contul si riscul titularului, este estimat la 10 milioane dolari. In cazul in care programul de explorare, care are durata de cel putin cinci ani, are succes, titularul va trece la urmatoarele faze, de dezvoltare si exploatare. In acest caz, dupa estimarile facute de specialistii companiei ELF, este necesara o investitie de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Alpha Bank Romania a lansat cardurile Alpha Visa Electron si Alpha Visa Classic. Alpha Bank Romania a lansat cardurile Alpha Visa Electron si Alpha Visa Classic, impreuna cu un pachet promotional. In cadrul acestuia, banca nu percepe comision pentru emiterea cardurilor si nu incaseaza taxa de administrare timp de un an si cea pentru cardurile suplimentare conectate la acelasi cont. Ambele tipuri de card sunt disponibile incepand cu luna iulie, la toate sucursalele bancii, si pot fi folosite atat in Romania, cat si in strainatate. Taxa de retragere numerar de 0,3% este valabila atat la bancomatele Alpha Bank, cat si la celelalte din Romania. Cardul Alpha Visa Electron este un card de debit in lei si poate fi alimentat prin depuneri de numerar sau prin transfer bancar la oricare dintre sucursalele bancii. Cardul Alpha Visa Classic este tot un card de debit si ofera accesul la doua conturi, in lei, respectiv in dolari sau euro, conturile putand fi alimentate prin depuneri de numerar sau prin transfer bancar.
Tour-operatorul elvetian Hotelplan revine in Romania. Grupul Hotelplan, cel de-al doilea mare tour-operator din Elvetia, a decis reintroducerea Romaniei, incepand cu anul viitor, in ofertele sale turistice, dupa ce, timp de cateva zile, reprezentantii acestei companii au vizitat obiectivele turistice, structurile de cazare si de alimentatie din Bucuresti, de pe Valea Prahovei si litoralul Marii Negre. Echipa de specialisti ai grupului elvetian s-a intalnit si cu oficiali ai agentiilor de turism din Romania, in vederea incheierii unor contracte de colaborare. Intre aceste agentii se numara Visit Romania, ONT Carpati, Romania International Touring, Mediarom, Atlantic Tour, Simpa Turism, Prestige Tours si Romania Travel Plus.
Brokerii de asigurari vor plati o noua taxa. Societatile de asigurare si brokerii de asigurare vor plati lunar o taxa de functionare de 0,3% din primele brute, respectiv din comisioanele incasate. Societatile de asigurare si brokerii de asigurare, autorizati in baza Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, vor plati, lunar, incepand cu luna iulie, o taxa de functionare de 0,3% din valoarea primelor brute, respectiv din comisioanele incasate, ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial a unui prim set din normele de aplicare a Legii 32/2000. Asiguratorii si brokerii de asigurare vor vira sumele datorate pana la 25 ale fiecarei luni pentru luna precedenta, iar in cazul depasirii termenului de plata se vor calcula majorari de intarziere aferente sumelor datorate bugetului de stat. Sumele reprezentand taxe de functionare si majorari de intarziere virate de asiguratori si brokerii de asigurare reprezinta venituri ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
ORCB auditeaza FNI. In baza art. 9 – (1) din Legea nr. 333/ 2001 privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre Fondul National de Investitii (FNI), in termen de zece zile de la data intrarii acesteia in vigoare, 4 iulie 2001, Consiliul de incredere al FNI, cu acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), ar fi trebuit sa asigure incheierea unui contract in vederea efectuarii unui audit complet al fondului. Deoarece Consiliul de incredere al FNI nu a realizat auditul, Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (ORCB) va indeplini prevederile legii, respectiv va efectua auditarea. Totodata, ORCB va organiza, in baza Normelor metodologice de aplicare a legii, la care se lucreaza in prezent, consultarea investitorilor FNI, a caror adunare generala va trebui sa decida cu privire la continuarea activitatii fondului, transformarea acestuia in fond inchis de investitii sau lichidarea fondului.
Mobil Rom a introdus pe piata romaneasca serviciul de transmisii de date si voce de mare viteza OfficeNet Access. Noul serviciu foloseste tehnologia GPRS – General Packet Radio Service, tehnologie wireless care permite transferul de date in interiorul ariei de acoperire a retelei GSM, folosind comutatia de pachete. Pentru inceput, OfficeNet Access ofera companiilor accesul securizat la informatii prin Intranet-ul companiilor si accesul la Internet, mult mai rapid decat in cazul transmisiei de date pe suportul anterior – circuite comutate. Este de remarcat costul scazut al acestui serviciu, intrucat se taxeaza volumul de date transferate, si nu timpul conectarii.