Romania si-a facut temele pentru vize. Romania a indeplinit toate conditiile impuse de Comisia Europeana pentru eliminarea vizelor de intrare in spatiul Schengen. Aceasta a fost concluzia prezenta de ministrul de interne, Ioan Rus. Principalele cerinte au fost legate de intarirea controlului la frontierele Romaniei, de securizarea documentelor de calatorie, de rezolvarea problemei migratiei ilegale si a refugiatilor pe teritoriul national. Prin adoptarea unor ordonante de urgenta, Guvernul Romaniei a rezolvat, teoretic, problemele mai sus mentionate, in conformitate cu standardele Uniunii Europene. Astfel, a fost reglementat regimul Politiei de Frontiera si regimul frontierei. Conform cerintelor UE privind inlocuirea militarilor de la frontiera cu profesionisti, 1.326 de sergenti de la Jandarmerie au luat locul a 3.300 de militari.
Facilitatile pentru zonele defavorizate nu se vor acorda pentru perioade mai mari de trei ani. Legislatia actuala prevede ca facilitatile se pot acorda pentru perioade cuprinse intre trei si zece ani. Premierul Adrian Nastase considera ca majoritatea zonelor incadrate in aceasta categorie nu mai corespund, acum, statutului de zone defavorizate. Potrivit analizei Guvernului, Romania numara acum 29 zone defavorizate ce acopera 145 de localitati, declarate ca atare conform unor criterii care au variat de-a lungul timpului. Numarul investitorilor prezenti in zonele respective se ridica la 2.475, cu investitii totale de 2.200 miliarde lei. Pentru zonele defavorizate existente va fi mentinuta legislatia actuala, dar Guvernul va impune conditii suplimentare si va urmari felul in care sunt acordate facilitatile. In acelasi timp, au fost stabilite noi arii care intra in categoria celor defavorizate, printre care orasele Marasesti, Pascani, Nehoiu si Harlau.
Ministerul Sanatatii umbla la rezervele de medicamente. Fabrica de medicamente Sicomed a anuntat sistarea producerii de medicamente injectabile (algocalmin, piafen sau ser fiziologic) din cauza pierderilor generate de faptul ca preturile sunt controlate de stat. Pentru a se incadra in normele obligatorii de buna fabricatie, Sicomed a importat fiole, ceea ce a crescut costurile de productie. Noile costuri nu au fost recunoscute si aprobate de Ministerul Sanatatii si Oficiul Concurentei. Pentru a compensa aceasta lipsa de medicamente, Ministerul Sanatatii a decis sa aprovizioneze din rezervele proprii 21 de spitale din Bucuresti si din tara, pana in momentul cand vor fi acordate avize pentru import la preturi mai mici decat cele ale producatorului roman. Sicomed a cerut avizul pentru marirea cu 200% a preturilor produselor injectabile, iar aprobarea a fost data pentru o majorare de 5%.
Romania are doar sase fabrici de zahar. Industria zaharului din Romania a trecut prin una ditre cele mai spectaculoase caderi. De la 33 fabrici de zahar s-a ajuns la sase, dar nici una dintre ele nu mai foloseste sfecla de zahar din productia interna. In acelasi timp, productia a scazut de la aproape 600.000 de tone, la 65.000 tone prognozate pentru acest an, productie care nu acopera nici 14% din consumul intern. In total, importurile sunt estimate de 450.000 tone. Importul de zahar brut prelucrat din Brazilia, Cuba sau Nicaragua sau cel de zahar rafinat din Republica Moldova, Uniunea Europeana sau statele CEFTA costa Romania aproximativ 200 milioane dolari in fiecare an.
Banc Post a emis jumatate de milion de carduri. La sfarsitul lunii iulie, Banc Post emisese peste 530.000 de carduri, cifra cu care se mentine in pozitia de lider pe piata romaneasca. Dintre carduri, 450.000 au fost emise in sistem VISA, iar restul de 80.500 in sistem EUROPAY. Posesorii cardurilor au totalizat 6,6 milioane tranzactii, in valoare de 5.140 miliarde lei, cu 600 miliarde mai mult decat pe parcursul intregului an 2000. In total, Banc Post are instalate 309 bancomate si doreste sa termine anul 2001 cu un numar de 432 ATM. Potrivit statisticii elaborate de VISA International in martie 2001, Banc Post se afla pe primul loc in randul emitentilor de carduri VISA in Romania si pe locul noua in Europa Centrala si de Est.
Un nou hotel de trei stele. Bucharest Airport Hotel, cotat cu trei stele, a fost deschis in imediata vecinatate a Aeroportului Otopeni din Bucuresti. Investitia se cifreaza la 11 milioane dolari. Proprietarii s-au aflat in discutii pentru a afilia hotelul la reteaua internationala Holiday Inn, dar discutiile au esuat din cauza ca Bucharest Airport Hotel nu a intrunit standardele cerute de operatorul international. Pana la finalizarea negocierilor cu un alt partener, hotelul va fi administrat independent. Bucharest Airport Hotel are 108 camere, trei sali de conferinte, restaurant, bar si spatii pentru birouri. In acest moment tarifele sunt de 70 dolari pentru o camera single si 85 dolari pentru o camera dubla.
SVM au nevoie de capital mai mare. Capitalul minim necesar societatilor de valori mobiliare se situeaza intre patru si 12 miliarde lei, in functie de complexitatea operatiunilor pe care le realizeaza. Data limita pentru majorarea capitalului social este 17 mai 2002. In cazul in care SVM doresc sa lucreze ca intermediari pentru piata titlurilor de stat, capitalul minim va fi de 37,5 miliarde lei pentru piata secundara si de 50 miliarde lei pentru piata primara.