Importurile sunt in scadere. Luna iulie a consemnat, pentru a doua oara consecutiv, valori mai reduse ale importurilor; valoarea acestora a fost de 1,29 miliarde dolari, cu 12,5% mai mari decat in iulie 2000, dar cu peste 10 procente mai mici fata de lunile anterioare. In acelasi timp insa, valoarea exporturilor a ramas relativ constanta fata de iunie, insumand 1.02 miliarde dolari. Principalele relatii comerciale se desfasoara cu tarile Uniunii Europene, comertul cu aceasta zona reprezentand doua treimi din total. Pentru primele sapte luni, Romania a exportat bunuri in valoare de 6,7 miliarde dolari si a importat in valoare de peste 9 miliarde dolari, atingand un deficit de 2,3 miliarde dolari. Saptamana trecuta, guvernul Nastase a adoptat un plan de actiune care are ca scop reducerea importurilor si stimularea exporturilor romanesti.

Renault a vandut 4.000 de masini. Pe primele opt luni ale anului, Renault Romania a vandut 4.000 de automobile si isi propune ca, pana la sfarsitul acestui an, sa atinga cifra de 7.000 automobile vandute. Pentru comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, Renault a vandut in Romania 2.324 masini. Pentru anul 2003, obiectivul companiei este vanzarea a 10.000 masini marca Renault.

Mobexpert deschide MegaMex. Grupul Mobexpert a deschis, la Bucuresti, complexul MegaMex, constand din trei magazine de mobila. Mobexpert Class (mobilier de casa pentru clienti cu venituri mari), Mobexpert Office (mobilier de birou) si Mobexpert Gallery (mobilier de casa pentru clienti cu venituri mici si medii) au implicat o investitie de 20 milioane de euro, iar constructia complexului a durat patru ani. Activitatea companiei Mobexpert a inceput in urma cu opt ani, prin deschiderea primului magazin de mobilier. In 1994 a fost demarata activitatea de productie, iar in 1996 a fost cumparata de la Fondul Proprietatii de Stat pachetul majoritar de actiuni la doua fabrici de mobila, Samus Dej si Ilefor Targu Mures. In anul 2000 a fost cumparata si fabrica Mobstrat de la Suceava. In prezent, compania are 5.000 de angajati si investeste anual, in constructia si operarea de noi magazine, cinci milioane de euro.

RomTelecom pierde bani. Pe primele sase luni ale anului in curs, RomTelecom a inregistrat pierderi de 14,7 milioane euro, in conditiile in care profitul din operare a fost de 470 milioane euro. Datoriile operatorului de telefonie fixa au crescut cu 100 milioane euro, la 489 milioane. Principala cauza a pierderilor sta in cheltuielile de lansare a serviciului de telefonie mobila Cosmorom, retea care a raportat o pierdere de 21,4 milioane euro. Grupul elen OTE, detinator a 35% din actiunile RomTelecom, a inregistrat, in aceeasi perioada, un profit de 295 milioane euro. OTE opereaza un numar de 6,8 milioane linii telefonice fixe, in Grecia, Romania, Armenia si Serbia.

Romanii nu mai pleaca la turci. Numarul vizitatorilor romani in Turcia a scazut la jumatate in primele sase luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In total, 76.000 romani au vizitat Turcia. Potrivit lui Cornel Gaina, Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de
Turism din Romania, explicatia poate consta in schimbarea procedurii de raportare. Statisticile turce nu mai raporteaza la un loc numarul de turisti si numarul persoanelor care merg in Turcia pentru cumparaturi, asa cum se intampla anul trecut. Dupa noile raportari, numarul de turisti romani este in crestere. In primele sase luni ale acestui an, Turcia a primit 4,8 milioane de vizitatori straini, cu aproape un sfert mai mult decat in primul semestru al anului trecut.

Ministerul de Interne presteaza servicii pe bani. Potrivit unei recente ordonante de urgenta, Ministerul de Interne poate presta, contra cost, diverse servicii pentru companiile si autoritatile publice din Romania. Printre acestea se numara paza cu efective de jandarmi, atestarea personalului de paza si securitate, evaluari psihologice pentru atestarea functionarilor publici, reparatii de armament de vanatoare sau de panoplie, activitati de cercetare-proiectare sau asistenta tehnica. Sumele de bani obtinute in urma incheierii de astfel de contracte vor fi constituite ca venituri extrabugetare si vor fi folosite pentru finantarea unor cheltuieli curente sau de personal ale ministerului.

Noile pasapoarte vin in decembrie. Un milion de pasapoarte noi, care corespund normelor impuse de Uniunea Europeana privind nivelul de securitate, vor fi livrate autoritatilor romane pana la mijlocul anului viitor. Conform contractului cu firma germana Bundesdruckerei International Services, desemnata in urma castigarii unei licitatii, vor fi livrate si echipamentul si tehnica de calcul necesare pentru personalizarea, in urmatorii opt ani, a unui numar de cinci milioane pasapoarte si producerea a patru milioane de documente. Valoarea totala a contractului este de 35,5 milioane euro, iar primele 10.000 pasapoarte vor fi livrate in decembrie.