Esentialul saptamanii

Daewoo Automobile Romania a realizat exporturi de peste 85 de milioane de dolari. Daewoo Automobile Romania a vandut pe piata interna, in primele zece luni ale anului, un numar de 5.743 de autovehicule, alte 9.469 de unitati fiind exportate, valoarea livrarilor de automobile, cutii de viteza, motoare si piese de schimb realizate pe piata externa ridicandu-se la peste 85 de milioane de dolari, informeaza un comunicat al companiei. Numai in luna octombrie, Daewoo a consemnat o cifra record a vanza

Daewoo Automobile Romania a realizat exporturi de peste 85 de milioane de dolari. Daewoo Automobile Romania a vandut pe piata interna, in primele zece luni ale anului, un numar de 5.743 de autovehicule, alte 9.469 de unitati fiind exportate, valoarea livrarilor de automobile, cutii de viteza, motoare si piese de schimb realizate pe piata externa ridicandu-se la peste 85 de milioane de dolari, informeaza un comunicat al companiei. Numai in luna octombrie, Daewoo a consemnat o cifra record a vanzarilor pe piata interna, de 860 de unitati.

Contract de 85 milioane dolari pentru SN Radiocomunicatii. Compania americana Harris Corporation va furniza Societatii Nationale de Radiocomunicatii echipamente destinate modernizarii si extinderii infrastructurii nationale de radiorelee, pe baza unui contract in valoare de 85 de milioane de dolari, informeaza un comunicat al companiei. Acordul de colaborare dintre cele doua parti a fost perfectat cu ocazia vizitei la Washington a premierului Adrian Nastase, documentul fiind semnat din partea companiei americane de presedintele acesteia, Bruce M. Allan. Pe parcursul derularii proiectului de modernizare, estimata intre trei si cinci ani, Harris Corporation va furniza SNR emitatoare pentru aproximativ 90 de locatii din Romania, asigurand si instalarea acestora.

Compania Eli Lilly a lansat medicamentul Actos (pioglitazona HCI) – antidiabetic oral din clasa TZD (thiazolidindione), indicat pentru imbunatatirea controlului glicemic la pacientii cu diabet zaharat tip 2 si administrat atat in monoterapie, cat si in combinatie cu alti agenti antidiabetici. Modul in care actioneaza Actos este simplu: ajuta organismul sa utilizeze insulina pe care o produce in mod natural sau care este administrata in diabetul zaharat tip 2, pentru arderea zaharului, reducandu-se astfel pericolul de acumulare al acestuia in organism. Actos se prezinta sub forma de comprimate a 15 mg, 30 mg si 45 mg, oferind posibilitatea unei posologii avantajoase pentru pacient, cu o doza unica zilnica, independenta de alimentatie.

BPR in faliment. Banca Populara Romana (BPR) a intrat in procedura de faliment, in urma hotararii Tribunalului Bucuresti care a constatat, saptamana trecuta, insolvabilitatea cooperativei de credit, a declarat Cornel Ionascu, presedintele firmei Reorganizare, Administrare si Lichidare (REAL) Bucuresti, lichidatorul desemnat de instanta. „In al doisprezecelea ceas, Consiliul de Administratie al BPR a prezentat instantei, prin presedintele Emil Botea, o declaratie scrisa in care se recunoaste starea de insolventa a bancii. De asemenea, a fost retras recursul impotriva hotararii din 11 septembrie prin care s-a instituit administrarea judiciara”, a adaugat Ionascu. El a afirmat ca pozitia conducerii cooperativei a fost cea mai buna alegere, societatea fiind in imposibilitate de a evita falimentul. Mai mult, spune Ionascu, cu cat se trece mai rapid la lichidarea cooperativei, cu atat suma recuperata va fi mai mare, in conditiile in care cheltuielile administrative sunt destul de ridicate.

Tehnologia CDMA in Romania. In cadrul vizitei pe care prim-ministrul Romaniei, domnul Adrian Nastase a efectuat-o in SUA, Domnia sa a avut o discutie cu secretarul american de stat pentru comunicatii mobile in legatura cu standardizarea si implementarea tehnologiei Wireless Code Division Multiple Access (CDMA) in Romania. Reteaua va fi lansata in tara noastra de catre firma Telemobil. Tehnologia CDMA converteste comunicatiile prin voce sau de date in informatie digitala, care este apoi emisa ca semnal radio intr-o retea wireless, permitand astfel conectarea la Internet a scolilor, firmelor sau persoanelor. Departamentul de Comert a sustinut cu tarie acest proiect.

Un miliard de dolari intre Turcia si Romania. Schimburile comerciale romano-turce se vor cifra, in acest an, la peste un miliard de dolari, a declarat dupa semnarea protocolului celei de a XX-a sesiuni a comisiei mixte economice romano-turce, ministrul de stat turc Hasan Gemici. „Nivelul schimburilor comerciale poate si ne dorim sa creasca in viitor”, a adaugat Gemici. Oficialul turc a mentionat ca valoarea investitiilor facute de companiile turcesti in Romania a depasit in acest an suma de 300 de milioane de dolari. Protocolul semnat intre partea romana, reprezentata de ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, si partea turca, reprezentata de Hasan Gemici prevede, printre altele, lansarea unor serii de consultari intre experti ai celor doua tari pe diferite probleme de ordin economic si realizarea unor proiecte de colaborare economica, printre care si depozitarea pe teritoriul Romaniei a unor cantitati de gaze naturale provenite din Federatia Rusa pentru Turcia.

Privatizare in reluare la Electroputere. Privatizarea societatii Electroputere a fost initiata din nou, intrucat Asociatia Salariatilor Elpas nu a putut face dovada existentei, pana la expirarea termenului de valabilitate a ofertei, a unor acorduri ferme cu parteneri de prestigiu, ca o garantie a sustinerii ofertei facute, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Privatizare. Elpas, asociatia salariatilor din Electroputere, a obtinut cel mai mare punctaj in urma ofertelor depuse pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Autoritatea a propus Guvernului, la 25 octombrie, prelungirea termenului de valabilitate a ofertelor depuse pentru privatizarea Electroputere, stabilit pentru 29 octombrie, dar Executivul nu a fost de acord cu propunerea Autoritatii pentru Privatizare.