Pachetul majoritar de actiuni Romtensid, de 69,943%, a fost cumparat de firma Bega Timisoara, valoarea totala a tranzactiei fiind de 279.567 de euro, din care 100.063 de euro reprezinta contravaloarea pachetului de actiuni, iar restul programul de investitii pentru urmatorul an. Iamsat Prodconstruct Pitesti a platit 62.606 euro pentru 69,98% din actiunile Sinter-Ref din Azuga. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la peste 930.000 de euro, din care circa 851.000 de euro reprezinta investitii. Pachetul de 65,39% din actiunile Tehnofrig Cluj-Napoca a fost achizitionat de Al Impex Cluj, valoarea totala a tranzactiei fiind de 3.090.863 de euro. Volumul de investitii, pe care Al impex il va derula la Tehnofrig, se va ridica la 2.706.493 de euro. Compania Bega a achizitionat 89,49% din capitalul social al Optica SA Timisoara, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 447.429 de euro. Actiunile APAPS la Monolit Bucuresti, 89,96% din total, au fost achizitionate de Romconstruct SA, pentru 6,7 miliarde de lei. Cumparatorul va realiza investitii, in urmatorii doi ani, in valoare de circa doua milioane de dolari.

Asiban va inregistra, in acest an, incasari din prime, de peste 300 miliarde lei. Societatea de asigurari Asiban estimeaza petru acest an obtinerea unui profit net de 43-45 miliarde lei, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele companiei, Petrus Pavel Busuiocescu. Incasarile din prime brute se vor ridica, la finele anului, la 300-340 de miliarde lei, aproape dublu fata de cele incasate in 2000. Din aceasta suma, aproximativ 40-45% reprezinta polite rezultate din colaborarea cu bancile care sunt actionari ai companiei. „Cele mai multe contracte au fost furnizate de BCR, urmata de BRD si de CEC (cu o pondere mai mica)”, a spus Busuiocescu. Clientii furnizati de banci nu reprezinta, insa, decat 11% din incasari, mare parte din relatia cu bancile fiind reprezentata de politele complementare activitatii bancare si de asigurarile pentru bunurile bancilor. Actionarii companiei sunt BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania si Intreprinderea de Semnalizari si Automatizari Feroviare (ISAF), cu participatii egale, de 20%.

Petrom nu mai cumpara statii de distributie de la benzinarii particulari. Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom va respecta recomandarea Guvernului de a nu mai achizitiona statii de distributie a carburantilor auto de la benzinarii particulari, a declarat directorul general al societatii, Ion Popa. „Am cumparat, intr-adevar, cateva statii in acest an pentru a ne completa golurile si, in mod normal, in afara de cateva terenuri si statii, nu ar trebui sa mai luam nimic de la benzinarii particulari”, a adaugat Popa. El a mai spus ca achizitionarea benzinariilor a fost facuta pe baza unor negocieri care au avut ca suport un raport de evaluare financiara. Premierul Adrian Nastase a declarat vineri, la videoconferinta cu prefectii, ca Guvernul a decis sa recomande societatii Petrom sa nu mai achizitioneze statii de benzina private. Aceste statii au constituit multa vreme „fief-ul baronilor locali”, a afirmat premierul, atragandu-le atentia celor care „fac presiuni” pentru a-si vinde statiile catre SNP Petrom pe milioane de dolari ca „nu mai au nici o sansa” sa faca acest lucru.

Banca Mondiala va acorda Romaniei 5,15 milioane de dolari in cadrul unui proiect de protejare a mediului.
Scopul acestui proiect este promovarea unor practici agricole ecologice care vor reduce deversarea in Dunare si in Marea Neagra a substantelor poluante ce provin din activitatile agricole, informeaza un comunicat al Bancii Mondiale. Costul total al proiectului este de 10,8 milioane de dolari si cuprinde, pe langa cele 5,15 milioane de dolari alocate de Banca Mondiala dintr-un grant GEF (Global Environment Facility), un milion de dolari din fondul asociat GEF-BIRD si alte 4,6 milioane de dolari reprezentand contributia Guvernului Romaniei. „Proiectul va fi implementat in judetul Calarasi, unul din judetele sarace din Romania, caracterizat prin lipsa sistemelor de alimentare cu apa potabila si de canalizare, prezenta fantanilor cu apa contaminata, dar si printr-o administrare necorespunzatoare a activitatilor de crestere a animalelor, cu consecinte negative asupra mediului inconjurator”, precizeaza comunicatul.

BTT a fost transferat la RAPPS. Pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la societatea Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) a fost transferat, printr-o hotarare de Guvern aprobata joi, de la Ministerul Turismului la Regia Autonoma Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS).
Decizia echivaleaza cu suspendarea pe o perioada nedeterminata a procesului de privatizare a societatii. Noul actionar majoritar va numi un alt Consiliu de Administratie, in locul celui actual, care isi inceteaza mandatul acordat de Ministerul Turismului. „Nu aveam ce privatiza, atat timp cat in proprietatea statului nu au mai ramas decat un hotel in Sibiu, cateva sedii de agentii judetene, o centrala si cateva alei in Costinesti, o serie de participari modeste la unele societati comerciale, precum si peste 100 de procese pe rol. BTT nu incaseaza nimic din turism, ci numai din vanzarile de active”, a declarat Matei Agathon Dan, ministrul Turismului.