Cursul intitulat "Introducere in proprietatea intelectuala" (DL-101), propus de Academia mondiala a OMPI, este cosnacrat dreptului de autor, drepturilor conexe, brevetelor, marcilor, indicatiilor geografice, modelelor industriale, concurentei neloiale, protectiei plantelor vegetale si sistemelor de inregistrare internationale. Cursul este de 50 de ore de studiu, care pot fi esalonate conform solicitarii cursantului pe o perioada de sase saptamani. Acesta cuprinde fise audio, intrebari destinate
Cursul intitulat „Introducere in proprietatea intelectuala” (DL-101), propus de Academia mondiala a OMPI, este cosnacrat dreptului de autor, drepturilor conexe, brevetelor, marcilor, indicatiilor geografice, modelelor industriale, concurentei neloiale, protectiei plantelor vegetale si sistemelor de inregistrare internationale. Cursul este de 50 de ore de studiu, care pot fi esalonate conform solicitarii cursantului pe o perioada de sase saptamani. Acesta cuprinde fise audio, intrebari destinate autoevaluarii si un examen final. Inscrierea la curs se poate face online, pe site-ul: https://academy.wipo.int. Cursantii care au absolvit acest curs cu succes vor primi un certificat al Academiei mondiale OMPI. Sesiunea de cursuri se va desfasura in perioada 1 martie – 15 aprilie 2002, inscrierile la aceasta sesiune fiind deschise pana la data de 31 ianuarie 2002.
Holcim (Romania) si-a reunit operatiunile. Incepand cu 28 decembrie 2001, societatile apartinand companiei Holcim, cele trei fabrici de ciment Alcim SA, Cimentul SA, Cimus SA, precum si sediul central Holcim SRL si statia de betoane si agregate Premeco SA au fuzionat. Noul nume al companiei este Holcim (Romania) SA. Sediul central ramane in Bucuresti. „Suntem convinsi ca aceasta fuziune va imbunatati si facilita relatiile de lucru cu toti partenerii nostri de afaceri si ca va promova pozitia noastra – cea de companie lider in industria noastra”, a afirmat dl Kurt Habersatter – CEO Holcim (Romania) SA. Holcim (Romania) detine in prezent trei fabrici de ciment, sase statii de betoane si doua statii de agregate, si numara 2.000 de angajati.
SNR a investit 700.000 USD in comunicatiile prin satelit. Premierul Adrian Nastase si ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, au inaugurat platforma digitala din cadrul Centrului de Comunicatii prin Satelit de la Cheia, reprezentand o investitie de 700.000 USD. Noua platforma digitala, echipata cu tehnologie DAMA, permite transmisii video, de date si voce, in zone indepartate, precum SUA, Canada, Japonia, Australia, India si Africa de Sud, la costuri mai mici. Deocamdata, statia digitala transmite programul TVR International in SUA, fiind disponibila banda pentru inca doua doua programe. In urmatorii ani, la Cheia se vor face investitii de 5 milioane USD, din credite comerciale cu Banc Post si Eximbank Romania si din credite cu garantii guvernamentale, a afirmat Gabriel Grecu, presedintele Societatii Nationale de Radiocomunicatii.
Consultanta si instruire pentru IMM. Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMMC) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) vor lansa, in cursul primului trimestru al acestui an, programul EMPRETEC. Acesta este un program de pregatire care ofera intrperinzatorilor instruire si asistenta tehnica pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale si cresterea competitivitatii pe piata locala si internationala a intreprinderilor mici si mijlocii. Principalii beneficiari ai acestui program vor fi potentialii intreprinzatori de succes (inclusiv femei si absolvanti de invatamant superior), precum si IMM din sectoarele prioritare de productie si sevicii. Intr-o prima faza vor fi instruiti circa 120 de intreprinzatori si manageri din sectorul IMM si vor fi instruiti si certificati patru formatori romani, care vor prelua de la consultantii internationali instruirea antreprenorilor in urmatoarele etape. De asemenea, programul va asigura asistenta pentru intocmirea planului de afaceri pentru exporturi pentru circa 90 de IMM si va acorda sprijin unui numar de aproximativ 60 de intreprinzatori pentru accesarea surselor de finantare.
Ajutor pentru spitale. Compania Kraft Foods Romania a lansat programul „Impreuna pentru copii”, care are ca obiectiv imbunatatirea conditiilor din spitalele de pediatrie din Romania. Kraft va aloca o suma initiala de 100.000 USD pentru trei spitale de copii, localizate in Pitesti, Botosani si Sibiu, spitale selectate in conformitate cu lista de prioritati intocmite impreuna cu Ministerul Sanatatii si Familiei. Spitalul de pediatrie din Pitesti este primul care va beneficia de acest program. Lucrarile vor consta in renovarea completa a sase saloane, doua grupuri sanitare si culoarele aferente si vor incepe in cursul acestei luni. Pana la sfarsitul lunii martie 2002, Kraft Foods va contribui cu o parte din venitul net obtinut din vanzari in beneficiul altor spitale de pediatrie. In functie de vanzarile realizate, compania doreste sa-si extinda contributia la zece spitale de copii din tara.