Compania Sindan asigura, in prezent, prin productie proprie, 40% din necesarul de citostatice pentru tratamentul bolnavilor de cancer din Romania, iar alte 10-15 procente sunt asigurate de firma in colaborare cu alte companii internationale, restul provenind din import. Agentia Medicamentului din Romania a acordat acestei societati, in urma cu doi ani, GMP-ul (Good Manufacturing Practices), in urma unor investitii de peste 15 milioane euro. Compania a fost creata prin restructurarea Sectiei de Cercetare si Productie a Institutului Oncologic Bucuresti, furnizoare traditionala de medicamente anti-tumorale din 1962. La 10 ani de la infiintare, cifra de afaceri a Sindan a crescut de la 100.000 de euro, in 1992, la 35 milioane euro, in 2001.
Spookie.ro „se joaca” cu publicitatea online. Spokie.ro este primul site romanesc de promovare a firmelor sub forma unor jocuri interactive, concept de marketing numit Entertainment Marketing Technology (EMT). Dupa aproape un an de existenta, site-ul are o baza de date de 5.000 de membri, fiecare dintre acestia vizitand site-ul aproximativ 40 de minute pe zi. Principalii clienti ai Spookie.ro sunt Microsoft, DHL, Atomic TV, revista „20 de ani” si grupul IDG. Unul din principalele avantaje ale campaniilor EMT este costul mai scazut fata de publicitatea online sau in mass-media, ridicandu-se la 1.800 USD, pe o perioada de un an.
Romania va investi 500 de milioane USD in infrastructura si IT. Presedintele Ion Iliescu a declarat, joi, la Tokyo, ca autoritatile de la Bucuresti doresc ca in urmatorii trei ani sa investeasca 500 de milioane USD in proiecte de infrastructura si de implementare a elementelor de baza ale societatii informationale in Romania. Seful statului a precizat ca Romania doreste sa utilizeze noile tehnologii informationale, Internet si comunicatii mobile, pentru modernizarea serviciilor publice, a invatamantului, a administratiei si pentru combaterea coruptiei si birocratiei.
Condominium construieste un complex rezidential in Bucuresti. Compania Condominium Bucuresti va da in folosinta, pana la sfarsitul lunii mai, primele zece vile din cadrul unui complex rezidential care va fi construit in zona Baneasa din Capitala, investitie in valoare de 4,5 milioane de dolari. Parcul rezidential va cuprinde 26 de locuinte unifamiliale destinate vanzarii si cu plata in rate pe o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani si un avans de 30%. Pentru clientii care vor achizitiona casele cu plata integrala, pretul unei vile variaza intre 140.000 si 190.000 USD. Vilele, cu suprafete cuprinse intre 227 si 264 mp, vor avea doua nivele, living-room, 3-4 dormitoare si garaj propriu.
MCTI ar putea scoate la licitatie, in luna iunie, licente de telefonie mobila din generatia a treia. Telefonia de generatia a treia (3G) permite utilizatorului acces rapid la Internet, date, imagini, muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor de web. Potrivit estimarilor specialistilor, costurile pentru realizarea unei retele 3G la nivel national se ridica la peste 500 de milioane USD, fara a include si suma necesara achizitiei licentei. Primul serviciu de telefonie 3G din lume a fost lansat, in octombrie 2001, de compania nipona NTT DoCoMo.
A doua privatizare la Tepro Iasi. Un consortiu format din firma Metalexportimport si compania rusa Magnitogorsk Iron&Steel Works (MMK) a depus o scrisoare de intentie la sediul APAPS pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii Tepro. MMK este principalul furnizor de materie prima pentru Tepro si cel mai mare combinat siderurgic din Rusia. In cazul in care consortiul va achizitiona pachetul majoritar de actiuni, va trebui sa plateasca datorii de doua milioane USD catre AVAB si tot atat catre Ministerul Finantelor.
Grupul financiar UBS prevede o crestere a economiei romanesti de 3% in acest an si 5,6% in 2003. UBS estimeaza un produs intern brut de 40 de miliarde USD in acest an si de 44,9 miliarde USD in cursul anului viitor. In ceea ce priveste deficitul contului curent, analistii UBS apreciaza ca acesta va scadea anul acesta la 5,8% din PIB. Deficitul de cont curent va putea fi finantat cu ajutorul investitiilor straine directe, al sumelor atrase de pe piata de capital si al creditelor de la institutiile internationale, in valoare de 750 milioane USD. Deficitul comercial in crestere a fost, potrivit UBS, una din cauzele care au dus la incetinirea ritmului de crestere economica in a doua jumatate a anului trecut. Autorii raportului apreciaza ca obiectivul privind o inflatie de 22% in 2002 va fi greu de atins, in conditiile in care s-a convenit cu FMI cresterea tarifelor controlate la utilitatile publice.