. „Privatizarea constructiei de locuinte prin credit ipotecar nu va putea avea loc inainte ca rata inflatiei inregistrata in Romania sa fie cu o singura cifra. Atunci, creditul ipotecar va deveni o problema a capitalului privat”, a afirmat Mitrea.
Activitatea societatii Apemin Tusnad a fost suspendata pe o luna. Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Harghita a dispus, la 1 martie, sistarea activitatii fabricii de imbuteliere a apelor minerale Apemin Tusnad si amendarea firmei cu 25 milioane lei. Inspectorul sef al OJPC Harghita, Antal Klara, a declarat ca lotul de apa minerala Tusnad cu data de expirare 28 ianuarie 2003 va fi retras din comert, deoarece analizele fizico-chimice efectuate de laboratoarele Larex din Bucuresti au stabilit ca s-a depasit continutul de nitrati peste limitele admise de lege. Conducerea Apemin contesta buletinele de analiza si decizia OJPC Harghita. Directorul societatii, Kurko Gyarfas, a declarat ca legislatia cu privire la calitatea apelor minerale, schimbata in urma cu cateva luni, pune in dificultate majoritatea producatorilor de apa minerala care nu au avut timp sa-si adapteze tehnologia de purificare a apei la standardele actuale.
Romanii construiesc o bursa virtuala de energie in Japonia. Firma romaneasca de software IPDevel va dezvolta si testa o solutie informatica ce va permite crearea suportului tehnic pentru o bursa virtuala de energie. Softistii romani vor crea un site pilot pentru testarea solutiei de bursa virtuala, in concordanta cu reglementarile pietei japoneze. IPDevel a fost infiintata in anul 2000; pentru acest an, firma estimeaza o cifra de afaceri de peste un milion USD. Aproximativ 60 % dintre clientii firmei provin din SUA, iar restul din Europa Occidentala si din Romania.
O noua fabrica de medicamente. Grupul britanic Pharmaceutical Holdings a investit cinci milioane USD pentru construirea fabricii de medicamente Laropharm, in zona limitrofa Capitalei. Fabrica poseda capacitati de productie conform standardelor de calitate prevazute de legislatia romaneasca, urmand sa fie acreditata si in conformitate cu Reglementarile de Buna Practica Farmaceutica (GMP) ale legislatiei europene. Momentan, Laropharm are in portofoliu 26 de produse, alte 50 fiind in curs de a obtine autorizarea din partea Agentiei Nationale a Medicamentului. In prima etapa, Laropharm va asigura peste 150 de locuri de munca.
Banca Romaneasca isi dubleaza capitalul. Consiliul de Administratie al Bancii Romanesti a decis majorarea capitalului social de la 175 la 345 miliarde lei. Majorarea se va face in proportie de 53% prin aport in numerar, restul de 47% provenind din capitalizarea rezervelor existente. Din luna februarie 1999, actionarul majoritar al Bancii Romanesti este Fondul Romano – American de Investitii care detine 71,92% din actiuni. In luna ianuarie a acestui an, Banca Romaneasca a obtinut un profit brut de peste 12 miliarde lei.
Actionar italian la Volksbank Romania. Banca Popolare di Vicenza, Italia, a incheiat un protocol cu banca austriaca Volksbanken AG pentru preluarea unui pachet de actiuni la Volksbank Romania. Contractul de vanzare va fi perfectat in cursul acestei saptamani, cand va fi anuntata dimensiunea pachetului de actiuni care va face obiectul tranzactiei si pretul acesteia. Banca Popolare di Vicenza a fost infiintata in anul 1866 si ocupa, in prezent, locul 29 intre bancile din Italia, in functie de marimea activelor. In Romania, Volksbank este prezenta din luna mai 2000 si are in prezent cinci unitati. Actionarul majoritar, cu peste 99% din actiuni, este grupul Volksbanken.
Obiectivele ATCR. Anul trecut a luat fiinta Asociatia Agentilor de Transport Containerizat din Romania (ATCR). Asociatia are in componenta sa sapte din principalele agentii din Romania reprezentand Carausi, oferind servicii de transport containerizat, care detin peste 70% din totalul traficului de containere derulat prin portul Constanta. Obiectivul Asociatiei este de a contribui la dezvoltarea in continuare a transportului containerizat in si din Romania prin: · cooperarea cu ministerele si autoritatile participante direct sau indirect in activitatea de transport si legislatie in domeniul transporturilor · cooperarea cu alte asociatii de profil pentru alinierea practicilor de transport multimodal · cooperarea cu asociatii de comert reprezentand exportatori si importatori din Romania in scopul alinierii practicilor de transport si comerciale din Romania · interactiunea cu unitatile bancare din Romania · integrarea standardelor UE in transportul multimodal din Romania si contributia la extinderea in continuare a comertului electronic in acest domeniu.