Datoriile consumatorilor industriali catre furnizorii de electricitate totalizeaza circa 7.000 miliarde lei, iar cele catre distribuitorii de gaze naturale au ajuns la aproximativ 8.000 miliarde lei. Proiectul de lege privind accelerarea privatizarii prevede ca datoriile la bugetul de stat ale societatilor scoase la privatizare sa fie inghetate la data de 31 decembrie 2001, iar majorarile si penalitatile de intarziere sa fie sterse.
Dezghet la Arctic. Producatorul roman de echipamente frigorifice Arctic Gaesti a obtinut, in 2001, un profit operational de un milion USD, rezultat mult mai bun decat anul precedent, cand inregistrase o pierdere operationala de 1,4 milioane USD. Arctic a incheiat anul financiar 2001 cu o pierdere neta, dupa scaderea impozitelor, taxelor si a cheltuielilor financiare, de 0,25 milioane USD, mai mica decat pierderea neta din 2000 (3,8 milioane USD). Desi vanzarile firmei dambovitene au scazut (36,9 mil. USD in 2001, fata de 39,2 mil.USD in 2000), cota de piata a crescut de la 40% in 2000 la 45% in anul trecut. Pentru acest an, managerii Arctic estimeaza vanzari de 41,7 mil. USD si un profit net de peste un milion USD.
Agentie pentru atragerea investitorilor. Guvernul a decis, miercuri, infiintarea Agentiei Romane pentru
Investitii Straine (ARIS), institutie care va centraliza toate activitatile legate de promovarea si atragerea
investitiilor straine in Romania. Intre atributiile ARIS se numara elaborarea strategiilor de promovare, a politicilor sectoriale privind investitiile straine directe in Romania si a programelor de actiune pentru atragerea capitalului strain in economie, in colaborare cu ministerele si admi-nistratia publica locala, precum si monitorizarea respectarii prevederilor legale privind regimul investitiilor straine. ARIS poate acorda investitorilor straini asistenta in contactarea companiilor si organizatiilor romanesti si va furniza informatiile necesare infiintarii unei societati comerciale.
Noua emisiune de obligatiuni municipale.
Orasul Alba Iulia va fi al treilea oras din Romania si primul din Transilvania ce va lansa o emisiune de obligatiuni municipale. La sfarsitul saptamanii trecute, consiliul local a aprobat procurarea a 16 miliarde de lei prin emisiune de obligatiuni. Banii vor fi folositi pentru moder-nizarea retelei de canalizare a orasului, prin construirea unui canal colector. In urmatoarele zile va fi desemnat si consultantul financiar ce va asigura asistenta pentru emisiunea de obligatiuni. Momentul lansarii emisiunii nu este inca stabilit, dar va fi probabil la inceputul lunii iunie. „Dorim ca pana in iunie sa strangem banii pentru a demara lucrarile la canalul colector”, declara domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. Dobanda pe care o vor primi cumparatorii de obligatiuni municipale va fi apropiata, dar ceva mai mica, de cea a obligatiunilor Predeal (37%) si Mangalia (36%), dar peste cea practicata de Ministerul Finantelor la titlurile de stat. „Dobanda va fi probabil in jurul a 34-35%”, declara in continuare domnul Mircea Hava. Alba Iulia are aproximativ 75.000 locuitori si a realizat in anul 2001 venituri de aproximativ 100 miliarde lei,
estimandu-se ca in 2002 sa se ajunga la un nivel de 140 miliarde lei.
Noi tipuri de ordine de tranzactionare.
Bursa de Valori Bucuresti a introdus ordine cu termeni speciali de executie. Ordinul „Totul sau nimic” permite numai executia integrala a ordinului de cumparare sau de vanzare atunci cand exista conditii corespunzatoare in piata. Ordinul „Executie minima” permite executia unei cantitati minime specificate, restul cantitatii executandu-se similar unui ordin fara restrictii. Posibilitatea specificarii conditiilor de executare a unui ordin va simplifica modul de gestiune a ordinelor de bursa de catre agentii de valori mobiliare.
Economiile populatiei au crescut.
Conform unui comunicat al Bancii Nationale, in luna ianuarie economiile populatiei s-au majorat cu 2,9%, ajungand la 65.542 miliarde lei. Valoarea titlurilor de stat in lei detinute de populatie (15.911 miliarde lei) a crescut cu 6,3%, iar totalul plasamentelor in depozite bancare in valuta a crescut cu 0,7%. La sfarsitul lunii ianuarie, populatia detinea titluri de stat in valuta in valoare de 120,9 milioane USD, nivel nemodificat fata de luna decembrie 2001.