Subventia se va acorda numai pentru prima casa construita pe baza creditului ipotecar. Ministrul transporturilor si locuintei, Miron Mitrea, a afirmat ca se lucreaza la ordonanta de urgenta care va reglementa aceasta masura. Ministrul nu a precizat care va fi in acest an bugetul total pentru acordarea subventiilor.
SAB isi reorganizeaza operatiunile. Fabricile de bere Ursus si Timisoreana (ambele detinute de producatorul sud-african SAB) au fuzionat, formand Compania de Bere Romania (CBR), al carei sediu va fi la Cluj-Napoca. De la sfarsitul lunii mai, activitatile de productie si distributie ale SAB Romania din Pitesti se vor opri pentru o perioada de timp nedefinita; la Pitesti vor fi mentinute maltaria si activitatile de vanzari. Fabrica de bere din Buzau (apartinand SAB) a fost redeschisa in cursul lunii trecute, dupa finalizareea unui proiect de retehnologizare care a durat sase luni.
Dividende la SIF-uri. Actionarii societatii de investitii financiare Transilvania vor incasa un dividend net de 265 lei/actiune, iar actionarii SIF Muntenia vor primi un dividend net de 269 lei/actiune. SIF Transilvania va plati dividendele cel mai tarziu incepand cu luna iunie; bani vor fi trimisi actionarilor prin mandat postal sau prin transfer in cont bancar.
Scumpiri in cursul lunii aprilie. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat scumpirea cu 14% a pretului curentului electric. Noul tarif va intra in vigoare la cinci zile de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial. SNP Petrom a majorat, la 1 aprilie, preturile de referinta ale carburantilor. Benzina Premium va costa 16.900 lei/l (fata de 16.600 lei/l pret vechi), iar benzina Premium fara plumb va costa tot 16.900 lei/l (16.650 lei/l). Benzinariile au dreptul de a stabili preturi de vanzare mai mari sau mai mici decat pretul de referinta cu cel mult 5%. RomTelecom va majora, din 16 aprilie, tarifele la serviciile telefonice interne cu un procentaj mediu de 10,5%; tarifele servicilor internationale vor creste, de la aceeasi data, cu aproximativ 5,9%.
Un nou hotel Accor in Bucuresti. Grupul Accor, unul dintre liderii mondiali ai sectorului de turism, voiaj si servicii, intentioneaza sa contruiasca in centrul Bucurestiului un hotel cu 350 de camere. „In acest sens a fost semnata o scrisoare de intentie, iar cererea de autorizare a constructiei este in curs de depunere”, a declarat Ivan de Ponteves, directorul general al companiei TS Ticket Service SA, filiala diviziei Accor Service in Romania. Oficialii Accor nu au furnizat detalii legate de acest proiect, insa potrivit unor surse din piata hoteliera, noul hotel ar putea fi inclus in brandul Novotel, operat de Accor, marca orientata spre clasificarea de patru stele. Aceleasi surse au indicat ca amplasament probabil al cladirii zona vecina hotelului Continental din Bucuresti, aflat pe Calea Victoriei. Finantarea proiectului ar urma sa fie asigurata din sursele proprii ale grupului Accor. Accor mai este prezent in Romania prin brandurile Ibis si Sofitel, dar si prin intermediul Carlson Wagonlit Travel si al TS Ticket Service. Alte branduri ale grupului sunt Novotel, Mercure, Suite Hotel, Atria, Thalassa, Coralia, Etap Hotel, Formule 1 si Motel 6.
Neptun-Olimp estimeaza incasari de 300 miliarde lei. Neptun-Olimp SA si-a propus pentru anul 2002 realizarea unei cifre de afaceri de 300 de miliarde lei si obtinerea unui profit brut de peste 30 de miliarde lei din activitatea de baza. Cifra de afaceri realizata in 2001 s-a ridicat la 280 de miliarde de lei, iar profitul brut a fost de 52 de miliarde de lei. Societatea a obtinut in 2001 aproape trei milioane de dolari din turismul international.
Deficitul comercial este in scadere. Deficitul balantei comerciale a Romaniei a fost, in primele doua luni ale anului, de aproximativ 500 milioane dolari, cu 92,4 milioane dolari mai mic in comparatie cu perioada similara a anului trecut, in conditiile mentinerii exporturilor pe un trend ascendent si ale reducerii importurilor. Potrivit Institutului National de Statistica, valoarea marfurilor romanesti exportate in primele doua luni ale anului a fost de 1,86 miliarde dolari, cu 2,2% peste nivelul consemnat in intervalul similar al anului trecut. In acelasi timp, importurile au scazut cu 2,1%, la 2,36 miliarde dolari. Numai in luna februarie, exporturile au depasit cu cinci procente realizarile lunii precedente, urcand la valoarea de 955,8 milioane dolari, aceasta cifra fiind superioara cu 3,8% si fata de rezultatele din februarie 2001. De cealalta parte, importurile s-au cifrat la 1,19 miliarde dolari, in scadere cu 4,8% raportat la februarie 2001, dar mai mari cu doua procente comparativ cu luna anterioara. Exporturile catre statele membre ale Uniunii Europene s-au majorat in perioada mentionata cu 4,3%, ponderea acestei zone in totalul livrarilor de produse romanesti fiind de 72%. De asemenea, 57,2% din importurile realizate de Romania au provenit din Uniunea Europeana, pe aceasta relatie fiind inregistrata o crestere de 3,2%.