Esentialul saptamanii

Aceasta prevedere este continuta intr-un amendament la Ordonanta de Urgenta nr. 137/2001 pentru modificarea Legii bancare nr. 58/1998, adoptat saptamana trecuta. Incepand cu acest an, fiecare banca este obligata sa isi publice situatia financiara, dupa aprobarea ei de catre adunarea generala a actionarilor, asa cum se prevede intr-un alt amendament al Comisiei buget-finante. Auditorul financiar va fi obligat sa prezinte, in raportul anual, opinia sa privind felul in care situatiile financiare co

Aceasta prevedere este continuta intr-un amendament la Ordonanta de Urgenta nr. 137/2001 pentru modificarea Legii bancare nr. 58/1998, adoptat saptamana trecuta. Incepand cu acest an, fiecare banca este obligata sa isi publice situatia financiara, dupa aprobarea ei de catre adunarea generala a actionarilor, asa cum se prevede intr-un alt amendament al Comisiei buget-finante. Auditorul financiar va fi obligat sa prezinte, in raportul anual, opinia sa privind felul in care situatiile financiare corespund realitatii si sa raporteze Bancii Nationale orice act fraudulos care ar putea afecta activitatea bancii. Activitatea cenzorilor din banci inceteaza o data cu certificarea bilanturilor pentru anul 2001. Ordonanta nr. 137 urmeaza a fi supusa medierii intre cele doua camere legislative.

Taxe mai mari la cereale. Uniunea Europeana a decis sa majoreze taxele de import la unele cereale. Astfel, produsele afectate de aceasta masura sunt: orzul, secara si sorgul, pentru care taxa este acum de 23,38 euro/ tona, graul moale de calitate medie cu 5,17 euro/tona. Taxa vamala pentru graul de calitate inferioara si cea la porumb au ramas neschimbate, la 10,32 si, respectiv, 43,91 euro/tona. Masura a fost luata la cateva zile dupa ce organizatiile agricole din Uniunea Europeana au protestat impotriva cresterii importurilor din Europa de Est, care au dus la scaderea preturilor pe pietele occidentale. Oficialii europeni au negat ca taxele vamale suplimentare ar avea vreo legatura cu cererile organizatiilor agricole, reprezentand doar ajustarea normala fata de pretul de referinta practicat pe piata americana. Potrivit datelor statistice, pentru sezonul 2001-2002, Uniunea Europeana este cel mai mare importator de grau din lume, cu 6,5 milioane tone pana in aprilie, de la 2,5 milioane tone anual, pana in 2000.

Finantari pentru IMM. RoBank a primit o linie de finantare in valoare de doua milioane dolari de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Banii sunt destinati finantarii activitatii de export a firmelor mici si mijlocii si vor fi acordati pe perioade de un an. Suma minima ce va fi acordata este de 100.000 dolari, iar finantarea maxima se ridica la 500.000 dolari. In acest moment, expunerea BERD fata de RoBank a crescut la opt milioane dolari. Banca intentioneaza sa se orienteze in special catre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, concomitent cu sporirea numarului de sucursale.

Romania poate pierde turistii. Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism sustine ca introducerea taxei pe valoarea adaugata pentru serviciile prestate turistilor straini ar putea scoate Romania din circuitele internationale. Tara noastra era deja perceputa ca fiind o destinatie prea scumpa in raport cu infrastructura turistica, iar majorarea tarifelor in sezon va duce la o pierdere de bani si de imagine, crede ANAT. In acest fel, marii tour-operatori internationali vor scoate Romania din ofertele lor, cel putin pentru urmatorii trei, patru ani. Conducerea ANAT sustine ca, astfel, toti banii colectati de la agentiile de turism pentru fondul special destinat turismului si cheltuiti pentru promovarea Romaniei ca destinatie se vor dovedi a fi bani aruncati. Decizia Guvernului de la Bucuresti de a introduce TVA la sosirile de straini contravine si tendintei generale din Uniunea Europeana, de eliminare a acestei taxe pentru a incuraja dezvoltarea turismului. TVA pentru turistii straini ar urma sa intre in vigoare de la 1 iunie 2002, o data cu noua lege privind TVA.

Concurs pentru profesorii de economie. Centrul Roman pentru Educatie Economica (www.cree.ro) organizeaza concursul „Cele mai bune lectii de economie”. Concursul este destinat profesorilor de economie si stiinte socioumane si altor specialisti implicati in programele de educatie economica. Premiile care se vor acorda totalizeaza 25 milioane lei, iar candidatii trebuie sa conceapa o lectie de economie pe o tema aleasa din curiculum.

Premiu pentru vinul romanesc. Vinul Cabernet Sauvignon 2001 produs de societatea Vie Vin Murfatlar a fost premiat cu medalia de argint la concursul international desfasurat la Liubliana (Slovenia). La concursul organizat sub patronajul Oficiului International al Viei si Vinului de la Paris au participat 500 de producatori din intreaga lume. La grupa vinurilor rosii, categoria vinuri seci din productia anului 2001, Cabernet Sauvignon de Murfatlar a obtinut medalia de argint alaturi de podgorii din Chile si Spania. Medaliile de aur au fost obtinute de reprezentantii podgoriilor din Spania si Slovenia. Competitia internationala a avut loc sub auspiciile Asociatiei Internationale a Oenologilor.