Esentialul saptamanii

Codex Fiscal - Agenda 2002 reprezinta o maniera noua de abordare a domeniului fiscal, lucrare de sinteza, cuprinzand practic sase carti: Impozite si taxe, Procedura fiscala, Facilitati fiscale, Conventii de evitare a dublei impuneri, Practica judecatoreasca si Agenda fiscala 2002.Deocamdata, doar patru administratori speciali Autoritatea pentru Privatizare a desemnat, pana in prezent, administratori speciali pentru patru societati comerciale, din cele peste 35 pentru care a fost instituita, de l

Codex Fiscal – Agenda 2002 reprezinta o maniera noua de abordare a domeniului fiscal, lucrare de sinteza, cuprinzand practic sase carti: Impozite si taxe, Procedura fiscala, Facilitati fiscale, Conventii de evitare a dublei impuneri, Practica judecatoreasca si Agenda fiscala 2002.

Deocamdata, doar patru administratori speciali

Autoritatea pentru Privatizare a desemnat, pana in prezent, administratori speciali pentru patru societati comerciale, din cele peste 35 pentru care a fost instituita, de la 10 aprilie a.c., procedura de administrare speciala pana la privatizarea acestora. Potrivit unui comunicat al Autoritatii, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, i-a numit, recent, in functia de administratori speciali pe Atanasie Sandulescu, la societatea Rulmentul Brasov, Alexandru Vasiliu – Nitramonia Fagaras si Popa Stan – Viromet Victoria. La sfarsitul saptamanii trecute, Musetescu l-a desemnat pe directorul Directiei Restructurare din cadrul Autoritatii, Emil Hateganu, drept administrator special la Roman Brasov. Mandatul acordat administratorului special are in vedere, printre altele, notificarea tuturor creditorilor bugetari, pentru ca acestia sa nu initieze masuri de executare silita impotriva societatii comerciale respective. De asemenea, administratorul special va notifica creditorii bugetari pentru ridicarea tuturor sarcinilor care greveaza activele ce vor fi vandute, externalizate prin divizare sau transferate. Administratorul va solicita, pentru datoriile acumulate pana la data de 31 decembrie 2001, eliberarea certificatelor de obligatii bugetare, pentru datoriile catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetele locale. O alta sarcina a administratorului special va fi sa solicite furnizorilor de servicii intocmirea graficelor de reesalonare a datoriilor restante, respectarea acestora si efectuarea platilor facturilor curente.

Marco a cumparat filiala bancii Daewoo din Romania

Grupul american Marco a ajuns la un acord de principiu cu firma coreeana Daewoo Securities pentru achizitionarea, prin intermediul societatii Conef Bucuresti, a pachetului majoritar de actiuni al Daewoo Bank Romania, a declarat vicepresedintele Conef, Peter Braun. Peter Braun nu a precizat valoarea afacerii, dar surse apropiate tranzactiei au indicat o suma de 16,7 milioane de dolari platita de Conef pentru cele 99,9% din actiunile Daewoo Bank Romania detinute de Daewoo Securities. Potrivit oficialului Conef, societatea va deveni proprietar efectiv al filialei Daewoo Bank dupa ce Banca Nationala a Romaniei va emite toate autorizatiile necesare. Banca Daewoo Romania a fost infiintata in 1997 si are, in prezent, un capital social de 565 miliarde lei.

APAPS detine 85% la CS Resita

Adunarea Generala a Actionarilor Combinatului Siderurgic Resita (CSR) a aprobat conversia in actiuni a datoriilor societatii, decizie prin care APAPS devine actionar majoritar cu 85% din actiuni. Societatea va fi, in continuare, administrata de firma americana Noble Ventures, care si-a exprimat intentia ferma, ca in termen de 60 de zile de la efectuarea conversiei, sa rascumpere in rate actiunile, asa cum a fost convenit cu APAPS intr-un act aditional la contractul de privatizare. Charles Norman Franges, directorul general al CSR si membru in CA, a declarat ca doua dintre prioritatile pentru care Noble Ventures a revenit la Resita au fost indeplinite. Acestea au vizat plata unui salariu catre angajatii CSR pana la Paste si convocarea AGA. Negocierile pentru acordarea unui credit vor fi reluate dupa sarbatori de pe cu totul alte pozitii, au afirmat reprezentantii Noble Ventures, subliniind ca asupra CSR „nu mai apasa greutatea datoriei de 65 milioane de dolari”.

Iertare pentru bunii platnici

Guvernul a aprobat un act normativ care va permite furnizorilor de energie electrica, energie termica si gaze naturale sa negocieze cu reprezentantii societatilor beneficiare asupra diminuarii sau anularii penalitatilor si a majorarilor calculate pentru obligatiile neachitate, in cazul in care acestea vor plati datoriile curente si restante la plata utlilitatilor. „Consideram ca, in acest fel, vor fi corectate si anumite inechitati aparute prin calcularea exagerata de catre furnizori a unor penalitati”, a spus premierul Adrian Nastase. Premierul a aratat ca aceasta masura va avea un efect pozitiv numai in cazul in care Ministerul Industriei si Ministerul Finantelor Publice vor elabora criterii obiective, pe baza carora sa fie acordate aceste facilitati. Societatile din domeniul energetic au de recuperat de la agentii economici si populatie facturi restante in valoare de circa 36.000 miliarde lei, din care Electrica – 14.000 miliarde de lei, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord -13.000 miliarde lei si Termoelectrica – 9.000 de miliarde de lei.

Parteneriat pentru construirea de locuinte de lux

Firmele Diekat si Technical Olympic – sucursala Romania au semnat un contract de lucrari si servicii pentru construirea unui ansamblu de locuinte cu grad ridicat de confort. Locuintele vor fi amplasate in sectorul 1 din Bucuresti, iar valoarea contractului este de 2,7 milioane dolari.

UE vrea autoritate de reglementare in domeniul comunicatiilor

Negociatorul-sef al Romaniei la UE, Vasile Puscas, a declarat ca a discutat cu ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, despre necesitatea infiintarii Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii printr-o ordonanta de urgenta. Puscas a precizat ca Romania si-a luat angajamentul in negocierile cu UE de a infiinta o autoritate de reglementare in comunicatii, pentru a progresa la capitolul 19, „Telecomunicatii’. Dupa infiintare, expertii Comisiei Europene trebuie sa urmareasca, timp de cateva luni, functionarea acestei agentii si abia apoi va putea fi inclusa in capitolul respectiv, a precizat Vasile Puscas.