Documentul mai precizeaza ca angajatorii care vor incadra cu contract individual de munca someri si le vor asigura acestora un loc de munca pentru cel putin sase luni vor beneficia, incepand cu acest an, de o reducere cu 0,5% a contributiei datorate bugetului asigurarilor de somaj. Planul stabileste masurile pe care Romania intentioneaza sa le aplice, pe termen scurt si mediu, pentru cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si reducerea somajului.

Taxe in functie de inflatie
Taxele vamale la unele produse alimentare vor fi reduse daca preturile depasesc inflatia. Premierul Adrian Nastase a declarat ca, in cazul in care vor fi impuse preturi „dincolo de
ceea ce inseamna rata inflatiei” la produsele obtinute din sectorul zootehnic, Guvernul va deschide importuri speciale cu reducerea de taxe vamale pentru anumite contingente. Nastase a amintit ca in sedinta de Guvern de saptamana trecuta s-a aprobat prelungirea pana la 31 decembrie 2002 a termenului de aplicare a hotararii privind reducerea temporara a taxei vamale pentru unele produse agricole. Masura a fost luata pentru evitarea cresterii preturilor la produsele de acest tip, in perspectiva urmarindu-se, intre altele, revizuirea conditiilor de acordare a facilitatilor pentru importurile prin zonele defavorizate si restrangerea importurilor scutite de taxe vamale si cresterea corespunzatoare a importurilor cu taxe vamale de 40 si 45 la suta.

Romania isi achita datoria externa
Trezoreria statului a achitat anul trecut suma de 995 miliarde de lei (aproximativ 34 milioane de dolari) sub forma de dobanzi si comisioane aferente imprumuturilor externe guvernamentale, potrivit bilantului general al institutiei pentru anul 2001, aprobat prin hotarare de guvern. Serviciul total al datoriei externe a fost, anul trecut, de aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Datoriile externe totale se cifrau, la sfarsitul anului 2000, la 9,9 miliarde de dolari si insumau aproximativ 11,5 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut.

„Cele Mai Bune Lectii de Economie”
Saptamana trecuta la Scoala Centrala din Bucuresti, Centrul Roman pentru Educatie Economica (CREE) a decernat premiile concursului „Cele Mai Bune Lectii de Economie”, care urmareste sa stimuleze creativitatea si preocuparea profesorilor din invatamantul preuniversitar de a preda lectii de economie bazate pe strategii active de invatare. Premiul I la sectiunea A („Avansati”) a revenit profosoarei Valerica Mihaila, Colegiul National „Costache Negruzzi”, Iasi, iar la Sectiunea B („Debutanti”), profesoarei Cristina Crisan, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Simeria. In total, s-au acordat 11 premii, in valoare de 31 milioane lei. Lectiile premiate vor putea fi vazute la www.cree.ro si vor fi publicate intr-o brosura editata cu sprijinul National Council on Economic Education (NCEE) din SUA, printr-un grant oferit de Departamentul pentru Educatie al S.U.A.

Functionarii publici redeschid conflictul de munca
Venitul salarial mediu net al functionarilor publici este de 2,2 milioane de lei, ceea ce reprezinta 65% din venitul mediu pe economie care este de 3,4 milioane de lei. De asemenea, puterea de cumparare a scazut la sfarsitul anului 2001 la 59,5% fata de noiembrie 1990, a declarat Vasile Marica, presedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania (USFPR). In aceste conditii, sustin sindicalistii, trebuie luate, in primul rand, masuri de marire a puterii de cumparare, pentru a se putea ulterior vorbi de mentinerea acesteia. Faptul ca inflatia in anul 2001 a fost de 30,5%, iar acoperirea prin indexare a fost numai de 27% a dus la pierderea a inca 3,5% din veniturile salariale ale functionarilor publici, sustine Vasile Marica. Faptul ca Guvernul incearca sa majoreze, in mod real, veniturile salariale pentru anul 2003, cu 3%, reprezinta o recuperare a ceea ce nu a fost acordat in 2001, si nu o crestere salariala reala. De aceea, USFPR considera ca „situatia corpului functionarilor publici trebuie reanalizata din punctul de vedere al veniturilor salariale, astfel incat sa se realizeze o crestere a acestora de cel putin 25 la suta, la care sa se adauge inflatia anului viitor, si apoi 3% crestere in valoare reala”. In conditiile in care negocierile cu partea patronala nu vor avea castig de cauza, sindicalistii sunt hotarati sa redeschida conflictul colectiv de munca suspendat de confederatiile sindicale prin incheierea conventiei cu Guvernul. Vor fi demarate actiuni de protest prin pichetari, marsuri, mitinguri, iar la incheierea perioadei de negocieri, daca rezultatele vor fi negative, se va declansa greva la nivel national.

Bani pentru Eximbank
Ministerul Finantelor Publice a propus capitalizarea Eximbank cu 2.100 miliarde de lei in urmatorii doi ani si bonificarea dobanzilor pentru creditele de export cu 50% in 2003 si cu 40% in 2004, in vederea stimularii exporturilor romanesti, informeaza un comunicat al Guvernului. Potrivit legii impozitului pe profit, cota de impozit aplicata veniturilor rezultate din exporturi va creste la 12,5% din 2003 si la cota standard de 25% din 2004, comparativ cu 6% in prezent. Autoritatile romane au anuntat, inca din faza de proiect a legii, masuri compensatorii de stimulare a exporturilor. O prima masura consta in capitalizarea Eximbank cu 700 miliarde de lei in anul 2003 si cu 1.400 miliarde de lei in 2004, ceea ce va permite bancii sa dezvolte toate tipurile de credite destinate exportului, se precizeaza in comunicatul Guvernului. De asemenea, creditele de export pentru produsele cu ciclu scurt si mediu de fabricatie vor beneficia de bonificarea dobanzii in proportie de 50% in 2003 si 40% in 2004.