Ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, si secretarul general adjunct al OCDE, Seichii Kondo, au semnat o declaratie comuna prin care cele doua institutii se angajeaza sa coopereze in combaterea coruptiei, in special in ceea ce priveste asigurarea transparentei din sistemul fiscal si administrativ si intarirea capacitatii institutiilor judiciare implicate in acest domeniu.
Guvernul a stabilit nivelul datoriei publice interne pentru acest an
Nivelul datoriei publice interne este estimat, pentru sfarsitul acestui an, in limita plafonului de 143.077,6 miliarde lei, in crestere cu 34.643,8 miliarde lei fata de nivelul inregistrat in 2002, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Executivul a aprobat printr-un proiect de lege plafonul de indatorare publica interna a Romaniei pentru anul 2003. Potrivit actului normativ, din suma totala estimata pentru acest an ca plafon al datoriei publice interne, 24.000 de miliarde de lei reprezinta fondurile necesare finantarii deficitului bugetar, 700 de miliarde de lei constituie valoarea garantiilor de stat ce vor fi acordate pentru imprumuturile interne, 9.000 de miliarde de lei reprezinta limita maxima a garantiilor de stat acordate pentru fostele Bancorex si Banca Agricola si care pot fi executate, iar 108.000 de miliarde de lei reflecta nivelul datoriei publice interne la sfarsitul anului trecut.
Tranzitia se termina peste doi ani
Perioada de tranzitie a economiei romanesti se va apropia de final peste aproximativ doi ani, concomitent cu terminarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, a declarat premierul Adrian Nastase. „Impresia mea este ca la sfirsitul anului 2004 – inceputul anului 2005, cind ar trebui sa finalizam negocierile de aderare cu Uniunea Europeana, am putea sa consideram perioada de tranzitie a economiei ca fiind aproape terminata si vom intra intr-un regim normal de functionare a acesteia”, a spus Nastase. „La nivelul populatiei exista un sentiment de frustrare acumulat in toata aceasta perioada de tranzitie a economiei. Trebuie insa sa mentinem increderea cetatenilor si sa incercam sa adoptam masurile necesare pentru ca rezultatele cresterii economice sa se reflecte si in nivelul de trai al populatiei”, a spus Nastase.
Taxe vamale zero In comertul cu UE pentru unele produse agroalimentare
Romania si Uniunea Europeana au convenit sa aplice, incepind cu 1 aprilie, contingente tarifare cu taxa vamala zero pentru o serie de produse agroalimentare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Printr-un protocol incheiat cu Uniunea Europeana, Romania poate exporta in tarile comunitare, fara taxe vamale, in cadrul unor cote anuale, 230.000 tone de griu, 150.000 tone de porumb, 3.000 tone de faina, 2.600 tone de brinzeturi si 3.900 tone de carne de pasare. De asemenea, Uniunea Europeana poate exporta in Romania, fara taxe vamale, 125.000 tone de griu, 50.000 tone de porumb, 3.000 tone de faina, 3.900 tone de carne de pasare si 2.600 tone de brinzeturi. Protocolul mai prevede liberalizarea graduala a schimburilor bilaterale pentru o serie de produse agricole.
Romania ar putea fi statul candidat la UE cu cele mai mari fonduri acordate
Romania ar putea deveni, in perioada 2004-2006, statul care va beneficia de cea mai mare suma pentru aderare dintre cele 12 tari candidate la integrarea in UE, a declarat, la Cluj-Napoca, negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas. El a precizat ca membrii Consiliului European de la Copenhaga au analizat, in baza cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, posibilitatea suplimentarii sprijinului financiar acordat Romaniei in anii 2004-2006. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Valeriu Steriu, a declarat ca se vor solicita noi fonduri in cadrul programelor europene pentru finantarea agriculturii, existind deja peste 1.100 de proiecte in valoare de peste 1,1 miliarde euro. „Pe componenta prelucrarea produselor agroalimentare a SAPARD avem deja 110 proiecte eligibile”, a afirmat Steriu.