Investitii de 4 miliarde la Cluj. Societatea clujeana Fimaro, care se ocupa cu producerea de utilaje destinate finisajului textil, si-a propus pentru anul 2001 realizarea unui volum de investitii de aproximativ 4,5 miliarde de lei, transmite Mediafax. Directorul general al societatii Fimaro, Dan Aristide Scortaru, a afirmat ca investitiile din acest an vor fi orientate spre achizitia de utilaje, retehnologizari si imbunatatirea conditiilor de munca. Scortaru a mai afirmat ca, pentru anul 2001, societatea isi propune obtinerea unei cifre de afaceri de 80 de miliarde de lei, mai mult cu aproximativ 20 de miliarde lei decit i anul 2000. Obiectul de activitate al societatii a fost reorientat spre productia de subansamble destinate prepararii fibrelor sintetice, pentru industria siderurgica, agricultura si industria alimentara.

Protectie sporita i industrie. Agentia de Proprietate Industriala a Camerei de Comert si Industrie Brasov Intel-Protect acorda asistenta i obtinerea de titluri de protectie i domeniul proprietatii industriale si mentinerea acestora i vigoare pentru marci si indicatii geografice, brevete de inventie, desene si modele industriale, precum si pentru topografii de circuite integrate. Agentia reprezinta persoanele fizice si juridice romine sau straine i procedurile fata de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), precum si fata de terti, inclusiv privind solutionarea de contestatii sau cereri de revocare, dupa caz.

Iveco vrea sa vinda rominilor peste 2.000 de vehicule.
Iveco SpA Rominia intentioneaza sa comercializeze, i acest an, peste 2000 de autovehicule noi si un numar cel putin egal cu cel de anul trecut de vehicule rulate, a declarat pentru Mediafax Cristian Helvig, director comercial al reprezentantei. Iveco Rominia, reprezentanta cu rol coordonator al activitatii dealerilor, a iregistrat contracte i valoare totala de circa 40 milioane de euro, aproape dublu fata de anul 1999, cind valoarea sumelor icasate a fost de 25 milioane euro. Vinzarile claseaza compania pe primul loc i Rominia, cu un total de 1.293 de vehicule noi, 417 vehicule rulate si 267 vehicule revindute, prin recuperarea lor de la clienti care nu si-au respectat contractele de leasing.

Posta Romina este i crestere de profit. Posta Romina a obtinut, i anul 2000, un profit brut de 815 miliarde de lei, de 2,85 ori mai mare fata de anul precedent. Profitul din exploatare iregistrat anul trecut a fost de 278 miliarde lei, de 2,62 ori mai mare fata de 1999. Posta Romina a realizat o restructurare a retelei, i scopul cresterii calitatii serviciilor de curierat, i urma acestui proces compania icadrindu-se i standardele Uniunii Europene, reusind sa cistige peste 80% din piata interna de curierat rapid prin serviciile PrioriPost si UltraPost. Posta Romina intentioneaza, pentru anul 2001, informatizarea oficiilor postale din mediul urban, oficiilor de posta rurale centralizate, precum si a oficiilor de distribuire centralizate. in urmatoarea perioada, Posta Romina va lansa servicii de posta electronica pentru populatie si magazine virtuale accesibile prin Internet.

Rominia a dat vin al DALsseldorf. La 4 martie a.c., la DALsseldorf a avut loc deschiderea oficiala a tirgului international specializat pentru vinuri si bauturi spirtoase PROWEIN 2001, la care participa peste 3.000 de expozanti din 35 de tari. Rominia este prezenta la aceasta editie pentru prima data cu pavilion national. Sub egida Departamentului pentru Comert Exterior si Promovare Economica din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la standul rominesc, ce se itinde pe o suprafata de 81 m.p., expun 95 de sortimente de vin 10 societati comerciale: Cotnari, Rovinco, Vie Vin Murfatlar, Serve, Halewood, Jidvei, Provinium, Edelweiss, Vinia Iasi si Vinexport.

AC Nielsen retrage unitati de lucru din Rominia. AC Nielsen Rominia, parte a corporatiei AC Nielsen, a anuntat ichiderea departamentului rominesc de analiza a cheltuielilor din publicitate Advertising Expenditure (AdEx). Eforturile companiei se vor idrepta asupra altor doua unitati de lucru, Customized Research si Retail Measurement Services. Directorul general al AC Nielsen Rominia, Nicos Malliotis, a justificat decizia spunind ca, din cauza complicatiilor ce survin i legaturile dintre masurarea audientelor din televiziune si masurarea si evaluarea cheltuielilor din piata de publicitate, fezabilitatea acestor operatiuni i Rominia nu se ridica la nivelul asteptat. AC Nielsen este o firma de top i cercetari de piata, oferind masurari, evaluari si analize ale dinamicii pietelor, comportamentul si atitudinile clientilor si ale tendintelor mass-media, i mai mult de 100 de tari.

Tuborg finanteaza proiecte de cercetare i domeniul protectiei mediului. United Romanian Breweries Bereprod, producatorul berii Tuborg i Rominia, a lansat impreuna cu filiala din Rominia a Asociatiei Balcanice de Mediu (Ro-BENA) un program de finantare pentru proiecte si burse i domeniul protectiei mediului. Domeniile proiectelor sunt: protectia Marii Negre si a litoralului rominesc, controlul poluarii apei, solului, aerului etc. Bursele sunt acordate pe trei categorii: absolventi de facultate, (virsta maxima 30 de ani), tineri cercetatori, (virsta maxima 35 de ani) si cercetatori cu merite deosebite (maximum 50 de ani).