Programului Executive Master of Business Administration si-a desemnat cistigatorii. Cea de-a sasea promotie a programului Executive Master of Business Administration, organizat de Institutul pentru Administratie Publica si a Afacerilor – ASEBUSS, a primit diploma de absolvire a prestigiosului program. Cursurile s-au desfasurat pe durata de doi ani, fiind conduse de profesori romini, pregatiti la cele mai importante scoli de afaceri din SUA si din Europa, impreuna cu profesori americani de la Universitatea Washington din Seattle, partenera ASEBUSS. Printre cei 72 de absolventi se numara si colega noastra Catalina Barbu, director de divizie i cadrul trustului de presa Ringier Rominia.
Connex lanseaza un nou concept de serviciu cu cartela reicarcabila: Kamarad. Connex a lansat Kamarad, un nou concept de serviciu cu cartela reicarcabila, cu tarif redus. Pachetul cu cartela reicarcabila Kamarad este singurul serviciu GSM din Rominia care ofera utilizatorilor posibilitatea de a apela numarul ales la tarif preferential, la orice ora. Pachetul Kamarad poate fi achizitionat de la oricare din reprezentantele de vinzari Connex sau dealerii Connex din tara, la pretul de 12 USD (fara TVA). Pachetul contine o cartela SIM, un manual de utilizare, un card Connex Vox, lista tarifelor nationale si internationale, harta acoperirii Connex si un formular de raspuns. Cartela SIM are un credit initial de 5 USD.
Bursele Carolans Irish Cream. Allied DomecQ Spirits & Wine (Rominia) S.A., reprezentant al Grupului Cantrell & Cochran a acordat doua burse de studiu la Colegiul St. Colomba din Irlanda. Prin intermediul burselor Carolans, Cristina Potra isi va continua studiile i Afaceri Europene si Franceza, la Reims i Franta, iar Paula Iencean va continua anul trei la Universitatea Americana din Dublin.
Banca franco-romina. Banca franco-romina (BFR) lanseaza pe piata icepind cu data de 11 septembrie un nou serviciu: BFR Cash National. Serviciul de Colectare si de Plati i Numerar, la Nivel National, i Timp Real. Prin noul serviciu BFR Cash National, atit persoanele fizice cit si juridice vor putea de acum iainte, sa efectueze operatiuni i numerar, sa icaseze sau sa retraga fonduri i principalele orase ale tarii, i conditii de siguranta si rapiditate. BFR are ca principali actionari francezi Credit Lyonnais, Banque Nationale de Paris; BFR este prezenta i Rominia prin sucursala deschisa la Bucuresti si prin birourile de reprezentare de la Timisoara si Constanta.
UPS introduce un nou serviciu. Compania de curierat rapid lanseaza un nou serviciu de urmarire a expeditiilor. Folosind tehnologia de mesagerie a telefoniei mobile – SMS (Serviciul de Mesaje Scurte), clientii din Rominia pot urmari expeditiile lor prin UPS itr-un mod foarte simplu: direct prin telefoanele mobile GSM. Indiferent daca sunt la birou sau pe drum, clientii pot primi informatii pe telefonul lor mobil (i mai putin de 30 de secunde): detalii despre ora livrarii si confirmarea cu numele primitorului.
Emisiune de obligatiuni. Rominia va lansa o emisiune de obligatiuni pe pietele internationale de capital i valoare totala de 100 milioane euro si cu o scadenta de trei ani, a declarat, vineri, secretarul de stat i Ministerul Finantelor, Valentin Lazea. „Cererile depasesc suma stabilita initial de 100 milioane euro si ne asteptam la o suprasubscriere”, a mai precizat Lazea. Mandatul de negociere a fost acordat, de catre Guvernul romin, bancii Deutsche Bank, dupa analizarea mai multor oferte din partea a cinci banci interesate Merrill Lynch, ING Barings, Dresder Bank, Morgan Stanley si Deutsche Bank. Criteriile care au stat la baza alegerii au fost cantitatea, banca germana nepromitind o suma mare ca va fi atrasa; dobinda cea mai competitiva cu un randament de 11 %; scadenta de trei ani preferabila uneia lungi si siguranta ifaptuirii afacerii, spune Lazea. Rominia icearca sa obtina finantare de pe piata externa de capital prin intermediul unei emisiuni de euroobligatiuni. Aceasta ar fi a treia icercare din ultimul an a Rominiei de a iesi pe piata externa de capital.
Guvernul modifica legislatia privind impozitul pe profit. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede ca pentru titularii de acorduri petroliere care desfasoara operatiuni petroliere i perimetre marine ce includ zone cu adincime de apa mai mare de 100 de metri, cota provizionului constituit pentru dezafectarea sondelor, demobilizarea instalatiilor, dependintelor si anexelor, precum si pentru reabilitarea mediului este de 10% din rezultatul financiar anual de exploatare, pe toata durata de functionare a exploatarii, modificare ce se aplica contractului dintre SNP Petrom si compania franceza ELF, pentru explorarea perimetrului Neptun aflat pe platoul continental al Marii Negre. SNP Petrom si ELF Aquitaine au semnat, la sfirsitul anului 1998, documentele pentru concesionarea blocului petrolifer Neptun din Marea Neagra, pentru o perioada de 30 de ani. Explorarea i astfel de zone implica un important efort financiar si angajarea unor tehnologii de explorare de virf, de care SNP Petrom, titularul perimetrului, nu dispune i prezent. Programul initial de lucrari, care se executa i contul si pe riscul titularului, este estimat la 10 milioane dolari. in cazul i care programul de explorare, care are durata de cel putin cinci ani, are succes, titularul va trece la urmatoarele faze, de dezvoltare si exploatare. in acest caz, dupa estimarile facute de specialistii companiei ELF, este necesara o investitie de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.