Peste un milion de vizitatori la pavilionul Rominiei. Numarul celor care au vizitat pina acum pavilionul Rominiei la EXPO 2000 Hanovra a trecut de un milion, a declarat pentru MEDIAFAX comisarul general pentru sectiunea romina a manifestarii, Sorin Fodoreanu. „Sincer sa fiu, nu ma asteptam sa avem mai mult de un milion de vizitatori, si asta pina la sfirsitul expozitiei, i octombrie. Suntem singura tara din lume care deruleaza i permanenta, live, programe folclorice si spectacole, iar oamenii sunt atrasi atit de acestea, cit si de pavilionul nostru, care este neconventional”, a aratat Sorin Fodoreanu. Manifestarea de la Hanovra din acest an se doreste a fi cea mai mare expozitie mondiala a tuturor timpurilor; ea se desfasoara sub titlul „Om – natura – tehnologie”.

Parteneriat itre IAR Ghimbav si Aeroclubul Romin. Saptamina trecuta s-a semnat la uzina IAR Ghimbav contractul de vinzare a primului avion IAR 46. Avionul ultrausor, pentru scoala si agrement, este primul dintr-o serie de 16 aparate care vor fi achizitionate pina i 2001. Aeronavele, echipate cu motor german Rotax, vor intra i dotarea aeroclubului brasovean de la Ghimbav, evolutia lor fiind urmarita de fabricant, pe masura exploatarii. in toamna acestui an, IAR 46 va obtine certificatul de tip nord-american, constructorul brasovean estimind vinzarea a 200 de aparate pe piata americana i urmatorii opt ani.

Allied Deals Phoenix nu va concedia nici un angajat pina la terminarea efectuarii probelor tehnologice. Presedintele sindicatului liber independent din cadrul societatii Allied Deals Phoenix, Ioan Butean, a declarat ca, i urma negocierilor purtate cu administratia societatii, aceasta s-a angajat sa nu concedieze nici un salariat pina la finalizarea probelor tehnologice. Citat de Mediafax, Butean sustine ca administratia si-a asumat obligatia ca, i aceasta perioada, sa achite salariile itregi. Societatea baimareana a disponibilizat i luna iunie peste 870 de angajati; i prezent, la Allied Deals Phoenix mai lucreaza aproximativ 900 de muncitori.

Profitul CEC pe primul semestru depaseste 500 de miliarde de lei. CEC a obtinut, i primele sase luni ale acestui an, un profit brut de aproximativ 525 miliarde de lei. Soldul general al economiilor populatiei a ajuns la 15.241,9 miliarde de lei. Cresterea soldului economiilor populatiei a fost de 1.211,2 miliarde de lei. Soldul total al resurselor atrase a fost de 16.242,4 miliarde de lei, iar cel al resurselor plasate, de circa 18.096 miliarde de lei. in 1999, profitul net obtinut de CEC a fost de 118 miliarde de lei.

Howard Johnson Hotels a preluat hotelul Dorobanti. Hotelul Dorobanti din Bucuresti, afiliat recent lantului international Howard Johnson Hotels&Inns, va fi deschis spre sfirsitul anului 2001. Potrivit directorului pentru dezvoltare i cadrul societatii Dorobanti SA, Corina Matei, „hotelul se va transforma i Howard Johnson Plaza Hotel, care reprezinta cea mai ialta clasificare dintre cele patru diviziuni ale lantului international. Celelalte trei sunt Howard Johnson Hotel, Howard Johnson Inn si Howard Johnson Express Inn”. Inaugurarea hotelului se va realiza dupa parcurgerea unui program de modernizare care are ca scop alinierea la standardele impuse de lantul Howard Johnson. Clasificarea noii structuri de cazare va fi de trei stele plus, cu servicii de patru stele.

Libra Bank si-a marit capitalul social. Actionarii Bancii Romine pentru Relansare Economica – Libra Bank au decis sa mareasca capitalul social, de la 100 de miliarde la 200 de miliarde de lei, adica la aproximativ 9 milioane de dolari americani, a anuntat vicepresedintele bancii, Ismail Hakki Tuyun. Potrivit acestuia, banca va deschide i mai putin de doua luni o noua sucursala i Constanta. Oficialul bancar a mai precizat ca Libra Bank a iceput sa deruleze operatiuni bancare pentru companii de export-import si va servi totodata investitorii straini care vin i Rominia.

Romstal a investit i modernizarea maternitatilor. Societatea Romstal, principalul distribuitor romin de echipamente si sisteme de icalzire si climatizare, a anuntat finalizarea reutilarii si modernizarii Maternitatii Bucur din Capitala. Modernizarea a fost facuta cu echipamente si materiale din gama de produse comercializate de Romstal. Valoarea totala a investitiei a depasit 74 de mii de dolari americani.

Modificari la codul vamal. Persoanele fizice care au domiciliat cel putin 24 de luni i strainatate si isi stabilesc domiciliul definitiv i Rominia pot introduce i tara, fara a fi supuse platii taxelor vamale, pe baza adeverintei emise de Ministerul de Interne, orice bunuri prezentate la vamuire, inclusiv doua vehicule rutiere, indiferent de categoria acestora. Persoanele i cauza trebuie sa faca dovada ca au avut i proprietate respectivele bunuri si ca acestea au fost utilizate de titular i tara din care isi stramuta resedinta cu cel putin 6 luni iainte de data stabilirii definitive a domiciliului i tara.