La nivel global, se trag semnale de alarmă, iar guvernele, organizațiile internaționale și companiile au început să implementeze măsuri concrete și reglementări stricte pentru a aborda aceste probleme.
Obligațiile de raportare devin din ce în ce mai prezente, forțând toate entitățile să se alinieze acestor inițiative pentru a asigura sustenabilitatea și reziliența pe termen mediu și lung.
Obiectivul principal: încurajarea economiilor sustenabile
La nivel european obiectivul principal este încurajarea economiilor sustenabile, transparente și echitabile care integrează criteriile ESG (mediu, social și guvernanță corporativă), determinând astfel atingerea obiectivelor strategice: neutralitate până în 2050, sustenabilitate financiară, implementarea raportării pe criterii de ESG, echitabilitate și incluziune, precum și oferirea de programe și scheme de sprijin.
România s-a aliniat acestor obiective europene, astfel încât, pe lângă aderarea la Pactul Verde (Green Deal) european, atingerea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, implementarea programelor de sprijin (PNRR), Romania a aderat și la directiva de raportare pe criterii de ESG.
Se impune întrebarea dacă companiile mici și mijlocii din Romania listate la Bursa de Valori sunt pregătite să raporteze impactul pe care îl au asupra mediului, dar și politicile solciale și de guvernanță corporativă pe care le desfășoară.
Este raportarea o provocare sau o oportunitate de creștere pentru ele?
Companiile românești care vor raporta pe criterii de ESG vor trebui să le asimileze cu valorile lor interne, astfel încât mixul obținut să le ofere acces și oportunități de creștere:
- Acces la surse de finanțare și investiții, întrucât din ce in ce mai multe instituții bancare și finanțatori oferă programe de finanțare dedicate proiectelor și companiilor care desfășoară investiții sustenabile. Evident că acesta nu este singurul criteriu pentru obținerea finanțării, o companie care își dorește accesarea de finanțare, pe lângă criteriul de sustenabilitate, trebuie să dețină capital pentru a susține partea de equity, capacitate de a derula proiectul, experiență și o situație financiară și juridică conformă cerințelor de finanțare.
- Acces la noi piețe emergente, piețe reglementate la care pot avea acces doar companii care respectă și implementează în activitatea lor criteriile ESG. În același timp este vorba și de acces la parteneri strategici globali pentru care acești indicatori reprezintă un criteriu esențial.
- Acces la Inovație și tehnologie – implementarea criteriilor de ESG presupune și orientarea companiilor către sisteme inovative și tehnologice care cresc eficiența și optimizează procese și fluxuri.
- Acces la încrederea și respect, atât din partea clienților, partenerilor, investitorilor dar și a angajaților din interiorul companiei.
- Acces la reziliență și reducerea riscurilor de adaptare la schimbările climatice și provocările care apar la nivel global in ceea ce privește epuizarea resurselor.
În consecință, procesul de tranziție către raportarea pe criterii ESG nu este simplu și lipsit de provocări pentru companiile românești însă, în același timp, este un proces care deschide oportunități de creștere și dezvoltare pe mai multe paliere.
Despre autor
Ana Nedea este Director de Strategie și Dezvoltare de Business la Simtel, lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice. Născută în Chișinău, și-a definitivat studiile la București, ca absolventă a Facultății de Business și Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice. Are un Master în Comunicare și Relații Publice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
În anul 2012, a pus bazele echipei de energie din cadrul Simtel, a condus o echipă de implementare din care făceau parte 65 de colegi, a dezvoltat soluții de pionierat și a extins rețeaua de filiale, prima dintre ele fiind înființată în anul 2022, în Republica Moldova. În prezent, are ca linii de coordonare partea de strategie, expansiune internațională și dezvoltare de noi linii de business în cadrul Simtel și este Președinta Asociației Române de Dezvoltare Durabilă (AREVDD).